Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Venezuela schrapt 5 nullen van de nationale munt om hyperinflatie tegen te gaan

Het socialistische regime in Venezuela gaat 5 nullen schrappen van de nationale munt de bolivar. Het Zuid-Amerikaanse land wil daarmee de diepe economische crisis en de gigantische inflatie het hoofd proberen te bieden.  

Venezuela - nochtans het olierijkste land ter wereld - zit al jaren in een economische crisis door corruptie, wanbeheer en Amerikaanse sancties. Verwacht wordt dat de economische productie dit jaar met bijna 20 procent verder zal ineenstuiken. Het Internationaal Muntfonds (IMF) voorspelde eergisteren een inflatie van 1 miljoen procent, u leest het goed. 

Vorig week kostte wasmiddel er nog 3,8 miljoen bolivar, deze week is dat bijna 5 miljoen. En voor een kilo kip moeten de Venezolanen 4,2 miljoen neertellen, vorig week was dat 3,3 miljoen. De regering moest wel ingrijpen en dus heeft president Nicolás Maduro besloten om de waarde van de munt bij te stellen: er worden 5 nullen geschrapt. "Dat zal grote revolutionaire veranderingen met zich meebrengen in de economie, hetgeen Venezuela eist", aldus Maduro.

De nieuwe biljetten zullen vanaf 20 augustus in omloop zijn. Het is zeer de vraag of die ingreep zoden aan de dijk zal brengen. Fundamenteel worden de problemen niet meteen aangepakt. Bovendien zal de overheid zelfs moeite hebben om geld te vinden om de nieuwe bankbiljetten te drukken.

De economische crisis doet heel wat Venezolanen hun land ontvluchten, in twee jaar tijd gaat het om zo'n 1,6 miljoen mensen. Liefst 87 procent van de bevolking leeft in armoede. 

Meest gelezen