Waterspaarbekken in Kluizen gehalveerd: "Nog water voor een half jaar"

De watervoorraad in het spaarbekken in Kluizen, een deelgemeente van Evergem, is door de aanhoudende droogte gehalveerd. Dat betekent dat er nog water is voor een half jaar. Het bekken levert drinkwater aan de Watergroep. De Watergroep levert water aan een groot deel van Noord-Oost-Vlaanderen en van het Meetjesland tot het Waasland.  

In Kluizen zijn twee spaarbekkens, goed voor 11 miljoen kubieke meter water. Door de warmte, de droogte en het meerverbruik is de watervoorraad in Kluizen dus gehalveerd. Dat betekent dat er nog water is voor een half jaar. Maar het moet wel regenen in het najaar, laat Stijn Mortier van De Watergroep weten.

De twee spaarbekkens worden gevuld met oppervlaktewater. Dat water komt van een waterwingebied van 25.000 hectare groot. Het gaat om water van de Burggravenstroom, Kale en Meirebeek, een deel van de watering Lovendegem-Zomergem en het bekken van de Poekebeek.

Zuinig zijn

De Watergroep blijft er ook op hameren dat we met zijn allen zuinig moeten omgaan met ons waterverbruik. Normaal gezien ligt het verbruik rond deze tijd van het jaar lager. Dat komt omdat meer mensen met vakantie zijn en omdat veel bedrijven nu dicht zijn. Maar door de warmte is het net omgekeerd en ligt het verbruik nu zo'n 20 procent hoger. 

Het waterspaarbekken van Kluizen is in 1974 in dienst genomen en in 1996 is er een tweede spaarbekken bijgekomen.

kasto80

Meest gelezen