Wevelgemse (26) die aanzette tot terreur krijgt dan toch straf

Een jonge vrouw (26) uit Wevelgem die anderen heeft aangezet tot terrorisme, krijgt dan toch een straf. De Franse vrouw die in Wevelgem woont, moet 2 jaar naar de cel omdat ze chatte met Franse terreurverdachten. Ze kreeg eerder al eens dezelfde straf van een rechter. En toch moest er een nieuw proces komen.

De vrouw werd de eerste keer veroordeeld op basis van een wet die vernietigd werd door het Grondwettelijk Hof.  Daar zeiden ze dat als je aanzet tot terreur, zonder dat het risico op een aanslag vergroot, dat gewoon je recht op vrije meningsuiting is.

Maar de Wevelgemse heeft haar feiten gepleegd voor én na de vernietiging van die wet. En dus moet ze toch twee jaar de cel in. Want volgens de rechter die haar nu die straf geeft, heeft ze het risico op aanslagen wel vergroot.

Chatten met Franse terreurverdachten

De vrouw uit Wevelgem was lid van elf chatgroepen op het internet waar ze haar sympathie uitte voor terreurgroep IS. Ze had er ook contact met Franse terreurverdachten. Eén van die terroristen wou in Parijs een aanslag te plegen met gasflessen.

Meest gelezen