Videospeler inladen...

Waar blijven de verkiezingsuitslagen uit Pakistan? 

In Pakisten loopt het tellen van de stemmen van de parlementsverkiezingen vertraging op door technische problemen. Maar met zowat de helft van de stemmen geteld lijkt ex-cricketspeler Imran Khan op weg naar de overwinning in de parlementsverkiezingen. 

"Er wordt gezegd dat een nieuwe machine die de elektronische formulieren moet doorsturen naar de kiescommissie is vastgelopen. Nu moet alles dus manueel worden geteld en dat kan nog uren duren" zegt correpondente Wilma van der Maten. Het definitieve resultaat van de Pakistaanse parlementsverkiezingen kan dus nog even op zich laten wachten. 

Met een kleine helft van de stemmen geteld haalt de Partij voor Rechtvaardigheid van Imran Khan voorlopig 113 van de 272 zetels. De moslim-liga van gevangen ex-premier Nawaz Sharif komt ver daarna met 64 mogelijke zetels en de PPP, ooit de grootste partij van Pakistan en geleid door de zoon van vermoorde ex-premier Benazir Bhutto, staat op een voorlopige derde plaats. 

Geknoei en krokodillentranen

Intussen wordt iedereen ongeduldig. "Zowel de partij van Sharif -met grote krokodillentranen- als die van Bhutto hebben al gezegd dat ze de verkiezingsuitslag niet zullen erkennen omdat, zo zeggen ze, er op enorm grote schaal is gefraudeerd" zegt van der Maten.  "Maar dat is iets wat bij elke Pakistaanse verkiezing wordt geroepen."  

De kiescommissie zegt alvast dat er geen sprake is van fraude of een samenzwering, zoals sommige Pakistanen beweren. "De verkiezingen zijn 100 procent transparant en eerlijk" zei de voorzitter van de kiesommissie nog. De woordvoerder van Khans partij wenste Khan alvast geluk als "nieuwe premier van Pakistan". 

Imran Khan
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen