Videospeler inladen...

Ook recordtemperaturen in de Noordzee: zeewater was nog nooit zo warm

Niet enkel op het vasteland halen we vandaag uitzonderlijk zomerse temperaturen: ook de Noordzee is de voorbije weken gevoelig opgewarmd. Met 22,87 graden was het zeewater bij ons sinds het begin van de metingen nooit zo warm, bevestigt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

"Vanop ons onderzoeksschip Simon Stevin hebben we de hoogste zeewatertemperatuur gemeten van de voorbije 20 jaar", vertelt Jan Seys van het VLIZ. "22,87 graden om precies te zijn, en dat is behoorlijk hoog. In dezelfde week vorig jaar lag de temperatuur van het Noordzeewater nog een halve graad lager. En 2017 was al een van de warmste jaren ooit voor de Noordzee."

De vorige recordtemperatuur werd gemeten in 2006: toen was het zeewater 22,1 graden warm. Vlak aan het strand is het zeewater nog net iets warmer. "Hoe verder van de kustlijn weg en hoe dieper in zee, hoe frisser het wordt in zee. Met onze metingsapparatuur komen we niet tot in de branding, maar in de zone waar mensen een verfrissende duik nemen is het zeewater zeker nog warmer dan de bijna 23 graden die wij hebben vastgesteld."

De temperatuur van de Noordzee gaat al enkele jaren in stijgende lijn. De gemiddelde temperatuur van het zeewater tijdens de metingen was 20,4 graden. "Dat heeft te maken met de klimaatopwarming. Maar als we die evolutie op lange termijn bekijken, dan zie je dat de Noordzee sowieso al een sterk en snel opwarmende zee is. Over de voorbije 50 jaar is de temperatuur nu al met gemiddeld 1,7 graden gestegen, en dat is dubbel zo snel als de temperatuur in de diepere oceaanbekkens", aldus Seys.

Wetenschappers verwachten tegen 2100 een bijkomende opwarming van 1,7 tot 3,2 graden. De huidige opwarming laat zich intussen voelen bij de aanwezige fauna. Koudwatersoorten, zoals de kabeljauw, trekken weg naar noordelijkere koelere oorden. En warmwatersoorten, zoals inktvissen, zeebarbeel, sardine, ansjovis en zeebaars, maken dan weer de omgekeerde beweging richting onze Noordzee.

Meest gelezen