Videospeler inladen...

Zweden gaat bosbrand te lijf met bom

Het Zweedse leger heeft een nieuwe techniek getest om een bosbrand op een militair domein te "blussen". Een straaljager dropte een bom van 270 kilogram vanop 3 kilometer hoog op de brand. Het vuur, zelfs tot 100 meter van de inslag, werd meteen gedoofd. Als u het vliegtuig in actie en het resultaat wil zien, kan u het filmpje bekijken.

De bom was het laatste redmiddel. Normaal gezien probeert de brandweer eerst het vuur met water te blussen of hout weg te halen in de buurt van de brand. Maar omdat de brand woedt op een militair domein in Älvdalen, Dalarna, dat vol ligt met munitie die door de hitte kan ontploffen, konden er geen blusvliegtuigen overvliegen. 

Op vraag van de brandweer besloot het leger twee JAS 39 Gripen-straaljagers over het gebied te laten vliegen die dan een bom konden afwerpen op een open stuk in het bos. De schade aan het bos zelf bleef daardoor beperkt. Het idee hierachter is dat de drukgolf die de bom veroorzaakt het vuur de nodige zuurstof kan ontnemen en daardoor de brand dus gedoofd wordt. 

Volgens de brandweer was de test alvast een succes. De leider van de operatie had het zelfs over een "geweldig goed effect". Het zet de deur open voor een gelijkaardige aanpak bij andere branden op militaire domeinen waar het ontploffingsgevaar te groot is, al blijft het ook daar wel "het laatste redmiddel". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen