Minister Lieberman
AFP or licensors

400 nieuwe woningen op Westelijke Jordaanoever na moord op Israëlische man

Israël kondigt de bouw aan van 400 nieuwe woningen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De aankondiging is een reactie op een moord van een Israëlische man gisteravond door een Palestijn in de nederzetting Adam, niet zo ver van Ramallah. 

De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, deed de aankondiging meteen vanochtend, nadat vannacht een Israëli van 31 overleden was aan zijn verwondingen van de mesaanval.

Een Palestijnse dader van 17 drong gisteravond een woning binnen in de Israëlische nederzetting en stak drie Israëli’s neer. Naast het dodelijk slachtoffer viel er ook nog één licht- en één zwaargewonde. De dader werd door een andere inwoner doodgeschoten.

(Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

Het Israëlische leger heeft vanochtend het Palestijnse dorpje Kaubar, ten noorden van Ramallah, uitgekamd waar de 17-jarige dader gewoond zou hebben.

Het leger bereidt de afbraak van de woning van de dader voor, een maatregel die vaak genomen wordt na een aanval of aanslag. Israël noemt dat een afschrikkingsmiddel, critici beschouwen het als een collectieve straf. De Israëlische militairen werden bekogeld met stenen en molotovcocktails (zie foto hierboven). De veiligheidsmaatregelen aan de nederzettingen worden opgevoerd.

Hamas,  de radicale Palestijnse organisatie die de macht heeft in Gaza, noemt de aanval moedig, maar neemt er geen verantwoordelijkheid voor. Volgens hen was het een wraakactie voor de dood van drie Palestijnse strijders eerder deze week in Gaza. 

Spanning loopt op

De spanning tussen Israëli’s en Palestijnen loopt de laatste maanden weer sterk op. De voorbije twee jaar zijn er verschillende Palestijnse aanvallen geweest, vooral mesaanvallen, tegen burgers en militairen. Bij geweld van het Israëlische leger tegen Palestijnen zijn de voorbije weken veel Palestijnse doden gevallen.

In 2018 zouden volgens verschillende bronnen 174 Palestijnen en 7 Israëli’s gedood zijn bij het geweld. Israël zegt dat de Palestijnen het geweld doen oplaaien. Palestijnse leiders zeggen dat het geweld veroorzaakt wordt door de frustratie van decennia van Israëlische bezetting. 

In Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever wonen ongeveer 600.000 Israëli’s in 140 nederzettingen. Het gebied is door Israël na de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezet. De nederzettingen worden door het internationale recht als illegaal beschouwd, maar Israël betwist dat.

Meest gelezen