Videospeler inladen...

Bosbranden razen door westen van de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten woeden er op dit moment 88 verschillende bosbranden, vooral in het westen van het land. Door het aanhoudende warme en droge weer en de stevige wind kan het vuur zich razendsnel verspreiden. Verschillende steden zoals Redding (Californië) worden nu bedreigd door het vuur. Grootschalige evacuaties moeten de inwoners in veiligheid brengen.

In veel westelijke staten zorgen de hitte en droogte voor de ideale omstandigheden voor bosbranden. De aanwezigheid van wind leidt dan tot een nog snellere verspreiding. De westelijke staat Oregon heeft momenteel te kampen met vijftien verschillende bosbranden, de meeste van heel de VS. Het rijtje wordt aangevuld door Idaho met twaalf branden, en Alaska met elf branden.

(Lees verder onder de foto)

Een zwembad reflecteert het brandende geraamte van een huis in Redding, Californië.
AFP or licensors

Californië

In de stad Redding in het noorden van Californië zijn er enorme files ontstaan omdat de inwoners massaal de stad probeerden te ontvluchten. Gisteren bereikte de bosbrand de stadsgrenzen. Bret Gouvea, commandant van het departement voor Bos en Brandbescherming, sprak zich uit over de snelheid van de brand: "Dit vuur is extreem gevaarlijk en beweegt zich zonder rekening te houden met wat er op zijn pad ligt." Een bestuurder van een bulldozer kwam om toen hij het vuur onder controle probeerde te krijgen.

Ook verschillende delen van het nationale park van Yosemite zijn al gesloten voor het publiek. Michael Reynolds, hoofdopzichter van Yosemite, zei bezoekers "hier weg te gaan als je kan". Omdat het erg warm en kurkdroog blijft, is er een groot brandgevaar en door de rook van een grote bosbrand in de regio is het er ook erg moeilijk te zien. Een brandweerman kwam om het leven in de buurt van het park. 

Brandstichting

Gisteren nog werd een man opgepakt op verdenking van het aansteken van verschillende vuren ten oosten van Los Angeles. De Cranston fire, zoals de bosbrand genoemd wordt, leidde ertoe dat enkele dorpen in de regio geëvacueerd moesten worden. In Californië is de straf voor brandstichting in bossen tot zes jaar cel. 

(Lees verder onder te tweet)

Tubbs fire

Bij Tubbs fire, de bosbrand die vorig jaar door de Sonoma en Napa counties ten noorden van San Francisco raasde, kwamen 22 mensen om het leven. Het vuur trok over bijna 150 vierkante kilometer. Daarmee is het de meest destructieve brand in de geschiedenis van Californië. Dit record blijft voorlopig dus nog staan op 2017.

Brandweerlieden proberen een bosbrand in het noorden van Californië onder controle te krijgen.
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen