Drie gemeentehuizen in Vlaamse Rand voorlopig beschermd

Vlaams minister-president Bourgeois, bevoegd voor erfgoed, heeft 3 gemeentehuizen voorlopig beschermd als monument. Het gaat om Vilvoorde, Dworp-Beersel en Vlezenbeek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw. De goed bewaarde gebouwen dateren uit de 19de en vroege 20ste eeuw. Volgens Geert Bourgeois schetsen de 3 gebouwen een mooi beeld van de evolutie van representatief gebouw naar functionele publieksvriendelijke instelling.  

Het eclectische stadhuis van Vilvoorde is gebouwd tussen 1870 en 1873 naar een ontwerp van architect Antoine Trappeniers. Bedoeling destijds was om uitdrukking te geven aan de snelle economische groei van de Zennestad. Het stadhuis onderging al een paar renovaties, in 1973 nog door de lokale architect Doms, en in 2004 opnieuw, maar de traphal met prachtig glas-in-lood-raam van Louis de Contini, en de imposante zalen bleven authentiek bewaard.

In een paar kantoren hangen werken van de Vilvoorde oriëntalist Jean Portaels, van wie de stad dit jaar de 200ste verjaardag viert. De voorlopige bescherming komt een paar maanden voor de voltooiing van de grondige vernieuwing van de nu verkeersvrije Grote Markt. 

Dworp, Beersel

De beroemde art-nouveau-architect Henri Jacobs tekende naast scholen en officiële gebouwen in Schaarbeek ook het gemeentehuis van Dworp. Het gebouw dateert van helemaal begin 20ste eeuw, en bevat enkele kleurrijke art-nouveau-elementen en sgraffiti. Het ontwerp moest het gezag van de burgerlijke overheid, ook in dorpen, benadrukken.  Nu is het gebouw een crèche.  

Vlezenbeek, een buitenbeentje

Kort na de tweede wereldoorlog ontwierp de toen al bejaarde befaamde Brusselse architect Antoine Courtens het gemeentehuis van Vlezenbeek, in een soort landelijke Brabantse stijl, met zelfs een verwijzing naar een belfort . Het dorp maakt nu deel uit van Sint-Pieters-Leeuw. Het ontwerp van het interieur, de lokettenzaal onder meer, getuigt al van een grote aandacht voor publieksvriendelijk onthaal. Nu is het voormalig gemeentehuis een bibliotheek.     

Nog meer beschermingen

De Vlaamse regering trok 800.000 euro uit voor de restauratie van het herenhuis Voortman in Gent. 120.000 euro gaat naar de restauratie van Hotel du Bois in Antwerpen. Naar de restauratie van de handelsbeurs gaat bijna anderhalf miljoen extra. Nog in Antwerpen krijgt het flamboyante art-nouveau-huis "de slag van Waterloo" in Zurenborg 65.000 euro.  

Meest gelezen