Belga

Duizenden Polen betogen opnieuw tegen omstreden hervorming justitie

In verschillende Poolse steden hebben duizenden mensen gisteravond opnieuw geprotesteerd tegen de omstreden hervorming van justitie. De betogers vrezen voor de onafhankelijkheid van het Poolse gerecht. 

In de straten van de hoofdstad Warschau scandeerden ze slogans als "Vrij gerecht", terwijl tegenstanders van de nationalistische regering in Krakau "Europa, geef niet toe" uitriepen. Ze zwaaiden met vlaggen van Polen en de Europese Unie.

Behalve in de grootste twee steden van het land, kwamen volgens lokale media ook onder meer in Wroclaw, Poznan en Szczecin meerdere honderden betogers op straat. Ze vrezen voor de onafhankelijkheid van het gerechtsapparaat na meerdere omstreden hervormingen die de rechts-populistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft doorgevoerd sinds ze in 2015 aan de macht kwam.

Meest recentelijk zette een golf van gedwongen pensionering bij het Hooggerechtshof - die die een derde van de rechters trof - kwaad bloed.

De hervormingen leidden er in december van vorig jaar al toe dat de Europese Unie de zogenaamde "artikel 7-procedure", waarmee de rechten van een lidstaat kunnen worden geschorst, opstartte tegen Polen. Begin juli legden de ministers van Europese Zaken van de Europese Unie de Poolse regering daarvoor nog urenlang op de rooster.

De betogers vrezen voor de onafhankelijkheid van het Poolse gerecht. De Europese Unie heeft Polen ook al voor het Hof van Justitie gedaagd. Ook eerder deze maand werd er in Polen al massaal betoogd tegen de hervormingen. 

Belga

Meest gelezen