FLIP FRANSSEN

Belgisch Elia helpt Duitsers (opnieuw) om Chinezen uit stroomnet te weren

Elia heeft er voor de tweede keer in een paar maanden tijd voor gezorgd dat het Chinese bedrijf State Grid geen aandeel heeft kunnen kopen in een Duitse hoogspanningsnetbeheerder. Het Belgische bedrijf deed dat door op suggestie van de Duitse overheid de laatste 20 procent van het Duitse bedrijf Eurogrid te kopen en vervolgens weer door te verkopen aan de Duitse staatsbank KfW.

De Belgische beheerder van het hoogspanningsnet Elia had tot maart van dit jaar een belang van 60 procent in het Duitse Eurogrid. Dat is de holding boven 50Hertz, een van de vier Duitse hoogspanningsnetbeheerders. De overige 40 procent was tot dan toe in handen van de Australische investeringsmaatschappij IFM. 

IFM liet in maart weten dat het Chinese overheidsbedrijf State Grid, het grootste nutsbedrijf van de wereld, 20 procent wilde kopen in Eurogrid. Elia oefende toen onmiddellijk zijn voorkooprecht uit. Het legde 976,5 miljoen euro op tafel om zijn aandeel in Eurogrid op te trekken naar 80 procent. 

Toen al doken toen geruchten op dat Elia zijn voorkooprecht had gebruikt op vraag van de Duitse overheid, al sprak het bedrijf dat tegen. "Dat had vooral een strategisch doel voor ons", vertelt Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke. "Zo konden we met 80 procent volledige controle krijgen over 50Hertz en de cijfers volledig consolideren in onze boekhouding." 

Herbekijk daarover hieronder het interview met Elia-topman Chris Peeters in "De markt" van 28 april van dit jaar:

Videospeler inladen...

Duitsers bezorgd

Maar vrijwel onmiddellijk daarna beklonk IFM een nieuwe deal met State Grid, voor de laatste 20 procent van Eurogrid. "Voor ons was die laatste 20 procent strategisch niet meer zo belangrijk", geeft Vanhecke toe. "Bovendien zou het financieel niet goed geweest zijn voor Elia om nog eens bijna een miljard euro te betalen voor een overname. Dat zou een te grote schuldenlast hebben opgeleverd."

Het zou financieel niet goed geweest zijn voor Elia om nog eens bijna een miljard euro te betalen voor een overname

Marleen Vanhecke, woordvoerster van Elia

De Duitse overheid was nu wel degelijk bezorgd over dat Chinese aandeel, vertelt Vanhecke. "In Duitsland heerst al langer een discussie over strategische overnames van technologiebedrijven."

Gisteren nog meldde het tijdschrift Wirtschaftswoche dat de Duitse regering voor de eerste keer haar veto heeft gesteld tegen de Chinese overname van fabrikant Westphalien Leifeld Metal Spinning, dat materialen  maakt voor de ruimtevaart en de nucleaire sector. Dat veto is mogelijk dankzij een nieuwe wet die pas vorig jaar werd ingevoerd om strategisch belangrijke bedrijven te beschermen tegen buitenlandse inmenging.

"Ons is daarom voorgesteld om ons voorkooprecht op die laatste 20 procent van de aandelen in Eurogrid opnieuw uit te oefenen. Binnen dezelfde constructie zal de Duitse staatsbank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) dat aandeel onmiddellijk overkopen van ons. Elia voelt daar met andere woorden niets van. De raad van bestuur van Elia heeft het licht voor die transactie gisteren op groen gezet."

"Niet 'in opdracht van' Duitse overheid"

"Als toonaangevend bedrijf in de energiesector is 50Hertz nauw verbonden met de Duitse samenleving die het dient", zo luidt een duidende quote van Elia-CEO Chris Peeters in het aankondigende persbericht.

Mogen we dan concluderen dat Elia zopas een overname heeft gedaan in opdracht van de Duitse overheid? Chris Peeters vindt van niet: "De Duitse overheid had al eerder aangegeven dat ze dat een belangrijk strategisch actief vonden en dat ze dat graag gedeeltelijk in eigen handen wilden houden. Maar zij waren maar een van de partners waarmee we gesproken hebben. Uiteindelijk zijn we dan met hen tot een conclusie gekomen die in het belang van Elia is."

Het is strategisch attractiever om samen te werken met een partij die verbonden is aan de gemeenschap die wij bedienen
Chris Peeters, CEO van Elia

Volgens Peeters is het "strategisch attractiever" voor Elia "om samen te werken met een partij die verbonden is aan de gemeenschap die wij bedienen dan om samen te werken met een partij die buiten die gemeenschap staat."

Elia zet als bedrijf namelijk volledig in op de energietransitie, de omslag naar milieuvriendelijkere, hernieuwbare energie. "En in Duitsland gaat die zeer hard, met de 'Energiewende'", weet Peeters. "Er moet veel infrastructuur gebouwd worden. 50Hertz zit, samen met onze Nederlandse collega Tennet, in een zone in Duitsland waar zeer veel investeringen nodig zijn. In die zin is onze verder inzet daar een belangrijk engagement voor de Europese markt. Daar zullen we in België ook de vruchten van plukken, want zo geven we de Europese integratie een duwtje in de rug."

Meest gelezen