Ex-werknemers Rena moeten 23 jaar na faillissement opzegvergoeding terugbetalen

De 130 voormalige werknemers van conservenfabriek Rena in Wiekevorst bij Heist-op-den-Berg hebben een brief in de bus gekregen. Daarin staat dat ze een deel van hun achterstallig loon en opzegvergoeding moeten terugbetalen die ze kregen toen het bedrijf failliet is gegaan in 1995.

Meer schulden dan gedacht

Om alles snel te laten verlopen was die betaling niet via het fonds voor de sluiting van ondernemingen gedaan, maar wel rechtstreeks uit het faillissement van Rena. Alleen, dat bleek wat te voortvarend. Want er doken meer schulden op dan gedacht. En dus heeft de curator die het faillissement afhandelt, de voormalige personeelsleden nu een brief gestuurd dat ze gemiddeld één vijfde van dat bedrag moeten teruggeven. 

"Het geld is weg"

Maria en Eddy, twee ex-werknemers, zien het niet zitten om het geld terug te geven. "Dat zijn bedragen van 800 en 1200 euro, da's niet evident om te betalen met mijn pensioen", vertelt Eddy. "Dat heeft de vakbond ons nooit uitgelegd, we dachten dat het in orde was". Maria vult aan: "Na 23 jaar vragen ze het geld plots terug. Dat vind ik wel een beetje lang. Ik ga dat niet terugbetalen. Dat geld is weg, hé"

Voor ex-werknemers die intussen overleden zijn, gaat de curator aankloppen bij hun erfgenamen.

Meest gelezen