Videospeler inladen...

Griekse premier Tsipras neemt "politieke verantwoordelijkheid voor tragedie"

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft "de politieke verantwoordelijkheid voor de tragedie" genomen na de dodelijke bosbranden ten oosten van de hoofdstad Athene. Hij deed dit in een toespraak voor zijn ministerraad. Bij de branden vielen tot nu toe 87 doden, onder wie een Belg.

Tsipras zegt dat hij de ministerraad "dringend" heeft bijeengeroepen omdat hij "onmiddellijk de politieke verantwoordelijkheid voor deze tragedie integraal op zich wou nemen tegenover het Griekse volk". "Ik denk dat dit vanzelf spreekt voor de eerste minister en de regering van het land, en ik vraag u hetzelfde te doen, ook al valt het u zwaar", zei Tsipras in een toespraak tot de ministers, die door de lokale media rechtstreeks is uitgezonden.

De balans van de branden die de badstad Mati en een deel van Rafina hebben geteisterd is vandaag opgeopen tot 87 doden. De brandweer en reddingswerkers ontdekken elke dag lichamen in de honderden verkoolde huizen en autowrakken in het getroffen gebied. Tsipras sprak zijn "pijn" en "ontreddering" uit "voor mensenlevens die op zo'n onbillijke en niet te geloven wijze verloren gingen".

"We gaan onze verantwoordelijkheid niet proberen te ontlopen", zei de premier. Hij herinnerde eraan dat op heel wat plaatsen "illegaal gebouwd werd langs waterlopen of kusten" en zei dat "we vandaag op een pijnlijke manier inzien dat we een land besturen dat overheerst wordt door onregelmatigheden".

Meest gelezen