Nooit eerder zoveel kersen geoogst dankzij het mooie weer

De Belgische kersentelers verkopen dit jaar meer dan 2 miljoen kilogram kersen, dat meldt de Belgische Fruitveiling. Een absoluut record. “De natuur is ons dit jaar bijzonder gunstig gezind geweest, waardoor de bloesemperiode ideaal verlopen is. Bovendien hebben wij een periode gekend van zeer droog en zonnig weer vanaf het moment dat de pluk moest beginnen. Het resultaat is een sublieme oogst”, zegt BFV-directeur Filip Lowette. 

De recordoogst is goed voor de helft van de totale kersenpluk van 4 miljoen kg. 80% van de verkoop is bestemd voor binnenlandse consumptie. De exportcijfers vallen dit jaar wel wat tegen, omdat de andere Europese landen ook genieten van de gunstige weersomstandigheden. “Het samenvallen van de volledige Europese productie heeft de exportprijs van kersen onder druk gezet”, verduidelijkt Filip Lowette.

Door de Rusland boycot bleven telers zitten met hun overschotten. Kersen en peren bieden meer economisch perspectief 

Filip Lowette, directeur Belgische Fruitveiling

De peren-en kersenteelt zijn in opmars ten nadele van de appelen teelt. “Door de Rusland boycot bleven telers zitten met hun overschotten. Kersen en peren bieden meer economisch perspectief “, zegt Filip Lowette.

Het Belgisch kersenareaal steeg de laatste jaren tot 1.000 hectare; sinds 2010 is er 400 hectare bijgekomen. Steeds meer landbouwers kiezen bovendien voor een beschermde kersenteelt onder kappen. Daardoor zit er meer continuïteit in het aanbod van kersen.

Meest gelezen