"Brandgevaar in bossen is groot, zeker in provincies Antwerpen en Limburg. Wees voorzichtig"

Door de hitte van de voorbije weken is het zeer gevaarlijk in de natuur- en bosgebieden in Antwerpen en Limburg. Er wordt zelfs afgeraden om erin rond te lopen. Het risico is te groot.

In hete tijden als nu is wandelen in bos en natuur gevaarlijk. Zeker in de provincies Antwerpen en Limburg, waar code rood geldt. En dat heeft gevolgen :"De brandtorens zijn bemand, de brandweer staat klaar om uit te rukken met een hele équipe en volledig materieel. En bovendien wordt afgeraden om te wandelen in de gebieden, het brandgevaar is te groot, er is echt een groot risico", zegt Xavier Coppens van het Agentschap voor Natuur en Bos.

"Ik sta nog altijd versteld van wat ik dagelijks zie. De meeste mensen vinden het evident dat ze moeten oppassen, er is echt wel een common sense, maar nog altijd zie ik mensen achteloos hun sigaret wegwerpen. Je kan er blijkbaar niet genoeg voor waarschuwen dat zoiets extreem gevaarlijk is. Absoluut, het blijft gebeuren", zegt Coppens. "Nog eens, asjeblieft, wees alert, wees voorzichtig!"

De bosuitbreidingen op zandbodems zijn massaal aan het afsterven

Xavier Coppens, Agentschap voor Natuur en Bos

"Code rood in het oosten van het land komt wel vaker voor, maar code oranje in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen, dat is toch al 20 jaar niet meer het geval geweest", klinkt het bij Agentschap Natuur en Bos.

Is er een negatief effect op fauna en flora? "Zeker, de meeste vegetaties liggen er verdord bij, sommige bomen zijn al in herfstmodus, graslanden zijn vergeeld, maar dat komt wel weer goed eens het weer wat begint te regenen. Voor insecten is dit wél heerlijk weer. Maar er is zeker grote schade aan de aanplantingen die we deze winter gedaan hebben. De bosuitbreidingen op zandbodems bijvoorbeeld, die zijn massaal aan het afsterven."

Code rood over heel het land, hoe denkbaar is dat? "Als het niet regent, dan kunnen we tegen augustus in die situatie verzeilen, ja. En dat is nog nooit gebeurd. Regen zoals gisteren hier en daar, dat is maar bluswater, dat doet het stof neerdalen, maar echt genoeg is dat niet." 

Meer info op de site van Agentschap voor Natuur en Bos ...

Meest gelezen