Videospeler inladen...

Klimaatexpert: "Doelstellingen klimaatakkoord Parijs realiseren om nog grotere kosten te vermijden"

We maken een ongeziene hittegolf mee en het hele land bakt en braadt onder een loden zon. Iets waarover we ons inderdaad zorgen moeten maken, vindt klimaatexpert Jos Delbeke. De hittegolf beperkt zich niet tot Europa, maar teistert grote delen van het noordelijk halfrond. Over de oorzaak kan volgens Delbeke niet langer twijfel bestaan.

"Het is toe te schrijven aan een algemene klimaatwijziging", zegt Jos Delbeke in "Terzake". "Die manifesteert zich op verschillende manieren in de wereld." Delbeke verwijst naar Algerije, waar vandaag een recordtemperatuur van maar liefst 51 graden is opgetekend. In delen van Afrika vertaalt de opwarming zich in verwoestijning, waardoor mensen hun bron van inkomsten dreigen te verliezen en gaan verhuizen. "Een onderdeel van de migratiestromen is toe te schrijven aan klimaatwijziging", aldus Delbeke.

Wij zijn het die de opwarming hebben veroorzaakt, dus moeten wij méér doen om onze uitstoot te verlagen

Klimaatexpert Jos Delbeke

In het rijke westen beschikken we nog over genoeg middelen om ons tegen die vermaledijde opwarming te beschermen. "Maar waar er al een absolute waterschaarste is, is er een probleem voor de lokale bevolking", waarschuwt Jos Delbeke.

Hij wijst erop dat we nu dicht tegen een globale opwarming van 1,5 graden zitten. Dat is vervaarlijk dicht tegen de grens van 2 graden uit het klimaatakkoord van Parijs. Hoog tijd voor het beleid dus om nog een extra tandje bij te steken.

"De CO2 die nu al in de lucht zit, is zich aan het uitwerken. We moeten anticiperen op de toekomst", zegt Delbeke. "Wij hebben die opwarming veroorzaakt, dus wij moeten ook méér doen om onze uitstoot te verlagen."  

Hoe moeten we dat doen? Minder energie verbruiken, onze gewoonten aanpassen en méér water opslaan in plaats van het zomaar via de riolering te laten wegvloeien. 

Er is veel in wording, maar we moeten dat op schaal trekken, en daarvoor hebben we goed beleid nodig

Klimaatexpert Jos Delbeke

Elke burger kan uiteraard iets doen, maar ook het beleid kan beter. Jos Delbeke noemt de recente Vlaamse klimaatmaatregelen dubbelzinnig. "De betonstop komt er pas tegen 2040, maar wat doen ze tegen dan? Veel energiemaatregelen zouden kunnen worden versneld, maar wij hebben eerder de neiging om die te vertragen." Zijn boodschap? "Het doorzettingsvermogen bijschroeven."

Toch ziet Jos Delbeke lichtpuntjes. "We zijn een aantal nieuwe technologieën aan  het ontdekken en realiseren dat we die nodig zullen hebben om de klimaatwijziging af te zwakken. Dat is hoop voor de toekomst."

"Er is veel in wording, maar we moeten opschalen, en daarvoor hebben we een goed beleid nodig. Dat zal heel wat kosten voorkomen die we zullen hebben als de klimaatwijziging zich doorzet."

Delbekes conclusie? "De realisatie van de doelstellingen van het Parijs-akkoord zijn essentieel, anders gaan wij en veel arme landen in de wereld op grote kosten komen te zitten."

Tot diezelfde conclusie komt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, in zijn opiniestuk  Klimaatopwarming: hét (economisch) probleem van de toekomst

Meest gelezen