Videospeler inladen...

Herlees de liveblog: warmste 27 juli ooit lokt onweer uit

De hittegolf houdt aan: in Ukkel was het vandaag om 14 uur 35,2 graden. Dat is de hoogste dagtemperatuur die daar ooit op een 27e juli is gemeten. Het vorige dagrecord van 32,4 graden uit 1928 is daarmee "verpulverd". Bij het KMI in Ukkel werd goed in de gaten gehouden of het de warmste dag ooit zou worden. Daarvoor moest het warmer dan 36,6 graden worden. Die temperatuur werd op 27 juni 1947 gemeten. Maar door overtrekkende wolken is de temperatuur niet zo hoog gestegen.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Boven West-Vlaanderen is een onweer actief

Temperatuur zakt onder de 30 graden in Ukkel

Om 19 uur was het 28,7 graden Celsius in Ukkel. Daarmee is de temperatuur weer onder de 30 graden gezakt. Om 14 uur vanmiddag was het 35,2 graden, goed voor een dagrecord voor 27 juli.

IJsjesfabrieken kunnen de vraag nauwelijks bijhouden

Videospeler inladen...

Waarom is het in de stad warmer dan op het platteland?

Videospeler inladen...

27 juli 2018: geen warmterecord, wél een dagrecord

Videospeler inladen...

"Tomorrowland mag zich klaarmaken voor enkele buien"

Ook vanavond kan het op sommige plekken nog flink onweren

Temperatuur in Ukkel zakt voort tot 31,5 graden om 17 uur

Om 17 uur was het in Ukkel 31,5 graden Celsius. Dat meldt het KMI op zijn website. Een mogelijk warmterecord is daarmee helemaal van de baan. Eerder vandaag was het in Ukkel wel 35,2 graden, goed voor een dagrecord voor 27 juli.

FOTO: Wolken pakken zich samen boven Dadizele in West-Vlaanderen

Foto: Ward Bruggeman
Foto: Ward Bruggeman
Foto: Ward Bruggeman

FOTO: een onweerszone trekt van Charleroi richting Waterloo

Kwik piekt naar 37,2 graden in Sint-Pieters-Rode

De hoogste temperatuur is voorlopig gemeten in Sint-Pieters-Rode in Vlaams-Brabant. Daar piekte het kwik vanmiddag naar 37,2 graden Celsius, een nieuw stationsrecord. Dat meldt weerman David Dehenauw. Het nationale record van 38,8 graden Celsius lijkt buiten schot te blijven.

Ook in Aarschot is de informatiedrempel voor ozon overschreden

In Aarschot in Vlaams-Brabant is om 16 uur 199 microgram ozon per kubieke meter gemeten. Daarmee is de informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter overschreden. Om 14 uur was dat ook al het geval in Houtem bij Veurne in West-Vlaanderen.

Bruggen hebben het ook vandaag lastig

Net als gisteren dreigt de hitte hier en daar bruggen te blokkeren. Om dat te verhinderen, worden ze op verschillende plekken nat gehouden om het metaal af te koelen. Dat is onder meer het geval bij de Millebrug over de Lovaart in Wulveringem in West-Vlaanderen.

Temperatuur zakt tot 33,5 graden om 16 uur in Ukkel

Het lijkt erop dat het hoogtepunt voor vandaag achter de rug is: om 16 uur was het in Ukkel 33,5 graden Celsius. Dat is bijna 2 graden minder dan om 14 uur toen het kwik nog 35,2 graden aangaf, goed voor een dagrecord voor 27 juli.

Onweer barst los boven Oost-Vlaanderen en de Westhoek

Net als gisteren veroorzaakt het warme weer onweer op verschillende plekken in België. Dat is onder meer het geval boven delen van Oost-Vlaanderen en de Westhoek in West-Vlaanderen, zo valt af te leiden uit de website van Buienradar.

Kampvuren verboden in provincie Luik

Vanaf vandaag is het aansteken van kampvuren verboden in de provincie Luik. Dat heeft waarnemend gouverneur Catherine Delcourt beslist. Vanwege de weersomstandigheden en aangezien talrijke jeugdbewegingen op kamp zijn in de provincie, is het aansteken van kampvuren en kookvuren verboden. Het verbod geldt zolang de weersomstandigheden niet veranderen.

"Met deze droogte zijn de bodem en de gewassen extreem droog. Kampvuren verhogen het risico op bosbranden", aldus de gouverneur in een persbericht. Eerder hadden al verschillende gemeenten maatregelen genomen, maar door de beslissing van de gouverneur worden de regels veralgemeend, om ieders veiligheid te verzekeren, klinkt het nog.

Afkoelen aan de Blaarmeersen in Gent? Dat kan, maar dan zonder glazen flessen

Met een ludiek (en fictief) filmpje maakt de politie van Gent duidelijk dat het verboden is glazen flessen mee te nemen naar het recreatiedomein de Blaarmeersen.

Noodweer Benelux waarschuwt voor nieuw onweer

35,1 graden in Ukkel om 15 uur

Om 15 uur was het in Ukkel 35,1 graden Celsius of 0,1 graad minder dan om 14 uur. Dat meldt het KMI op zijn website.

Informatiedrempel voor ozon overschreden in Houtem bij Veurne

In Houtem bij Veurne is 181 microgram per vierkante meter ozon gemeten. Daarmee is de zogenoemde informatiedrempel op die plek overschreden, maar de zogenoemde alarmdrempel is nog veraf. Deze overschrijding is wel goed voor de 4e ozondag op rij.

De kaap van 35 graden is bereikt

In Ukkel was het om 14 uur 35,2 graden. Daarmee is het warmterecord voor 27 juli nog scherper gesteld.

Grond barst open in de Oostkantons

VRT-radiocollega Brigitte Vermeersch stuurt ons deze foto's uit Stoubach, een deelgemeente van Burg Reuland in de Oostkantons. Daar is het zo droog dat de grond openbarst en dat de bomen hun bladeren verliezen als was het herfst.

Dagrecord gebroken

VRT-weerman Frank Deboosere en Radio 2-collega David Dehenauw twitteren dat er om 13 uur 34,6 graden gemeten werd bij het KMI in Ukkel. Daarmee is het de warmste 27 juli sinds het begin van de metingen .

De temperatuur loopt mogelijk op tot 38 graden

Meest gelezen