N-VA-kandidaat in Zonhoven stapt op na kritiek op Hitler-filmpje

In de Limburgse gemeente Zonhoven stapt een lokale N-VA-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op nadat kritiek is gekomen op enkele filmpjes en berichten van de man op sociale media. Vooral een filmpje waarin hij Hitler naspeelt, deed stof opwaaien. "Dat strookt niet met de waarden van de partij", klinkt het bij de N-VA. "Zelfs al ging het over satire of parodie."

Tony Hulsmans stond op de 20e plaats van de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zonhoven. Onlangs plaatste de man een bericht op Facebook waarin hij opriep om op hem te stemmen. De begeleidende tekst daarbij deed wenkbrauwen fronsen. "Aan alle daklozen en mensen die niet rondkomen. Gooi jullie identiteitsgegevens weg en meld u aan als vluchteling. Drink u eerst zat zodat je onverstaanbaar bent. En geniet ook van gratis eten en een huis en gratis ziekenhuiskosten", aldus het eerste deel van het bericht. "Kies twee vriendinnen uit die ook hun identiteit weggooien en zeg dat het uw vrouwen zijn. Het blijkt zo als je twee vrouwen hebt dat je ook twee huizen krijgt."

Kort daarop dook een filmpje op waarin Hulsmans opdraaft in een Hitler-parodie met Hitlergroet. Daarin verwenst de man "alle Amerikanen, zionisten, joden en moslims" naar de hel. Het filmpje is al enkele jaren oud en werd eerder door YouTube verwijderd wegens aanzetten tot haat. Op Facebook is ook nog een video te zien waarin Hulsmans de draak steekt met "hoe vreemdelingen met de auto rijden" versus "hoe Belgen met de auto rijden".

"Geen slechte bedoelingen"

Hulsmans verdedigt zich en verwijst onder meer naar de context van andere parodiërende en satirische filmpjes op zijn YouTube-kanaal. De bewuste Hitler-parodie was volgens hem een aanklacht tegen oorlogsvoerders. En de Facebook-post gericht aan "daklozen en mensen die niet rondkomen" ging dan weer over "bepaalde gevallen waarin vluchtelingen twee vrouwen hadden en twee huizen kregen" terwijl "miljoenen mensen echt dringend steun nodig hebben, ongeacht kleur of ongeloof". "Ik had geen slechte bedoelingen en ben totaal geen racist", schrijft de man zelf op Facebook.

Desalniettemin ziet Tony Hulsmans in dat hij over de schreef is gegaan, zo schrijft de N-VA-afdeling van Zonhoven op hun Facebookpagina. Daarom is in onderling overleg beslist dat Hulsmans geen kandidaat meer is voor de verkiezingen. "De recent opgedoken berichten en filmpjes stroken niet met de waarden van onze partij, zelfs al ging het over satire of parodie. Tony besefte dit ook en zet een stap opzij."

Hulsmans wordt evenwel niet uit de partij gezet.

Meest gelezen