AP

Noord-Korea draagt stoffelijke overschotten van VS-soldaten uit Koreaanse oorlog over

Noord-Korea heeft de stoffelijke overschotten overgedragen van enkele soldaten van de Verenigde Staten die omgekomen zijn in de Koraanse Oorlog (1950-53). De overlevering was een van de concrete afspraken die gemaakt waren tijdens de historische top tussen de VS en Noord-Korea in juni.

De stoffelijke overschotten zijn zopas met het vliegtuig overgevlogen naar een Amerikaanse luchtmachtbasis in Zuid-Korea. Daar stonden familieleden te wachten. Troepen vormden er ook een erehaag op het moment dat het vliegtuig voet aan grond zette (zie foto hieronder). 

Het gaat om soldaten die zijn omgekomen in de Koraanse Oorlog in de jaren 50.  Er is niet officieel meegedeeld om hoeveel soldaten het gaat. Er zou sprake zijn van restanten van 55 lichamen, maar er moet nu nog onderzocht worden of het daadwerkelijk om de overschotten van de overleden soldaten gaat. 

AP

De overdracht was een van de concrete afspraken die president Trump in juni had gemaakt met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens de historische top in Singapore.  De teruggave komt er bij de 65e verjaardag van het ondertekenen van de wapenstilstand die in 1953 een einde maakte aan de Koreaanse Oorlog. 

Tijdens de Koreaanse Oorlog hebben 326.000 Amerikanen aan de zijde van Zuid-Korea en een VN-coalitie gevochten om het zuiden te steunen tegen het communistische noorden. De restanten van naar schatting 5.300 lichamen van gesneuvelde soldaten bevinden zich nog steeds ergens in wat nu Noord-Korea is. 

Tussen 1990 en 2005 werden al 229 stoffelijke overschotten overgedragen, maar deze praktijk werd stopgezet toen de relaties met de VS door de nucleaire ambities van Noord-Korea verslechterden. 

Na de eerste onderzoeken van de lichamen zal er op 1 augustus een repatriëringsceremonie gehouden worden op de militaire basis in Zuid-Korea. Daarna zullen de overschotten naar de VS gebracht worden en verder onderzocht worden. 

Meest gelezen