Migranten en vluchtelingen verschillende keren beschoten: "Italië mag geen Far West worden"

De afgelopen 45 dagen is al zeven keer op migranten en vluchtelingen geschoten met een luchtdrukgeweer in Italië. Is racisme het motief? Het wordt in al die gevallen officieel onderzocht, al zijn de onderzoeken niet afgerond. In Italië wordt gediscussieerd of de incidenten het gevolg zijn van een veranderd klimaat tegenover migranten en vluchtelingen, nu de uiterst rechtse partij Lega er in de regering zit, én maar blijft stijgen in de peilingen.

De incidenten roepen bij velen herinneringen op aan het incident in Macerata, in het centrum van het land, in volle verkiezingscampagne. Toen schoot een lid van de Lega, gewikkeld in een Italiaanse vlag, zes mensen van Afrikaanse origine neer, en bracht nadien een fascistische groet.

Het incident vormde een culminatiepunt in de verkiezingscampagne. Migratie was daarin een van de belangrijkste thema’s, en de campagne mondde uit in een opmerkelijke overwinning voor de Lega. Die scoorde veel hoger dan gepeild. 

"Salvini! Salvini!"

Het was de Italiaanse krant Repubblica die alle schietpartijen van de laatste anderhalve maand oplijstte. Verslagen van de afzonderlijke incidenten zijn terug te vinden in plaatselijke en vaak ook nationale Italiaanse kranten.

Het eerste incident speelde zich af op 11 juni in Caserta, ten noorden van Napels. Twee asielzoekers uit Mali, die in een asielcentrum verblijven, lopen over straat wanneer drie jongeren hen vanuit een voorbijrijdende zwarte Fiat Panda beschieten met een luchtdrukpistool. De Panda was hen al drie keer genaderd.

De asielzoekers vertellen dat de jongeren al schietend de naam van Matteo Salvini riepen, de leider van de partij Lega en huidig minister van Binnenlandse Zaken. 

"Schieten en lachen"

Negen dagen later, in Napels zelf, wordt een kok van Malinese origine in de buik geschoten wanneer hij door het centrum van de stad naar huis loopt vanaf het restaurant waar hij werkt.

Opnieuw gaat het om een luchtdrukgeweer, opnieuw wordt de man vanuit een rijdende auto onder vuur genomen. “Daarna begonnen ze te lachen en reden ze weg”, vertelt de Malinese kok, die een geldige verblijfsvergunning heeft. De schuldigen zijn nog niet gepakt. De Malinese kok heeft geen idee wie op hem geschoten heeft, maar wijt de schietpartij aan “het verslechterde klimaat” tegenover immigranten in Italië sinds de verkiezingen.

"Er wordt op zwarte mensen geschoten"

Begin juli zijn er op een paar dagen tijd twee incidenten in Forlí, een gemeente tussen Bologna en de kuststad Rimini. Op 2 juli voelt een vrouw van Nigeriaanse afkomst plots pijn in de voet, nadat twee mannen op een scooter haar voorbijgereden waren. Later blijkt ze beschoten met een luchtdrukpistool.

Drie dagen later wordt een man van Ivoriaanse komaf in de buik geraakt wanneer hij op zijn fiets aan het rijden is. Alweer blijkt het wapen een luchtdrukpistool. Toen de man geraakt werd reed een auto langs.

Heeft niets met racisme te maken, zegt een schepen van de linkse Democratische Partij uit Forlí. Een plaatselijk gemeenteraadslid laat in de lokale krant optekenen: “Hoe moeten we dat dan noemen? Er wordt op zwarte mensen geschoten.” Het onderzoek zal uitsluitsel moeten brengen.

"Racistisch oogmerk"

Nauwelijks een week later, op 11 juli, wordt in Latina ten zuiden van Rome geschoten op twee Nigerianen. Ze staan samen met vijf tot zes andere Nigerianen op de bus te wachten wanneer een donkere auto passeert. In de auto zitten drie mannen.

Eén van hen schiet met een luchtdrukgeweer op de Nigerianen. De politie kan later drie mannen van 23 oppakken. Ze worden beschuldigd van het toebrengen van slagen en verwondingen met racistisch oogmerk. 

"Far West"

Zes dagen later, op 17 juli, gebeurt het zwaarste incident tot nu toe. Een man van 59 schiet met zijn luchtdrukgeweer vanaf zijn balkon op een Roma-vrouw die met haar kind op de arm en haar man over straat loopt. Het kind, een meisje van net dertien maanden oud, ontsnapt maar net aan de dood.

Een kogeltje van het luchtdrukgeweer raakt haar vlak bij het hart. Ze overleeft, maar blijft mogelijk verlamd. De Italiaanse president Mattarella vraagt een grondig onderzoek: “Italië mag geen Far West worden waarin het normaal is om zomaar op mensen te schieten”, zegt hij. Wanneer de dader van de schietpartij opgepakt wordt, verklaart die dat het een ongeluk was, hij wilde alleen maar “zijn nieuwe luchtdrukgeweer uitproberen”.

"Ik mikte op een duif"

Het laatste incident in de rij gebeurde gisteren. Een werknemer afkomstig uit Kaapverdië staat een herstelling uit te voeren op een stelling aan het gemeentehuis van Cassola bij Vicenza, in het noorden van het land. Hij staat op zeven meter hoogte te werken.

Plots voelt hij een stekende pijn in de rug, en hij voelt bloed stromen. De carabinieri kunnen een man arresteren die vanop het terras van zijn huis met een luchtdrukgeweer heeft geschoten. Op de grond vinden de carabinieri een paar loden kogeltjes. “Ik mikte op een duif”, zegt de man. Of er een racistisch motief is, wordt nog onderzocht.

Meest gelezen