Opslag voor vrachtwagenchauffeurs bij TDL Group: "Vrachtwagenchauffeur is een knelpuntberoep"

De groei van de Belgische economie betekent ook een groei voor de transportsector, maar het is blijkbaar moeilijk om voldoende vrachtwagenchauffeurs te vinden. TDL Group, een transportbedrijf met ruim 800 medewerkers, heeft daarom besloten om de chauffeurs beter te betalen. "Want wie de mensen in huis heeft, haalt ook het werk binnen", klinkt het.

De vakbonden proberen al lang met de transportsector een nieuw verloningssysteem uit te werken voor vrachtwagenchauffeurs, maar dat overleg ligt voorlopig stil. Chauffeurs worden nu vaak verloond op basis van het gewicht van hun voertuig, de vakbonden willen dat anders, en willen dat chauffeurs verloond worden op basis van "professionaliteit". "De kern van de zaak is: welk loon plakken we op welke functie?" zegt Gert Steegmans van de liberale vakbond.

TLD Group is het eerste transportbedrijf in België dat een nieuwe cao onderhandeld heeft. "Dankzij het akkoord stijgt het loon voor de chauffeurs in alle categorieën. Voor sommigen zelfs met twee euro bruto per uur", zegt Yves Vandeput van TDL. "Hierdoor hebben onze chauffeurs ook uitzicht op een beter pensioen."

Daarnaast worden er ook extra premies ingevoerd voor de vrachtwagenchauffeurs, bijvoorbeeld een "peterschapspremie" voor ervaren chauffeurs die helpen met het opleiden van jonge collega's.

TDL hoopt met de betere loonsvoorwaarden meer vrachtwagenchauffeurs te vinden om de openstaande vacatures in te vullen.

Meest gelezen