copyright RTLnieuws

Oudste mens ter wereld, 117, overleden

In een stadje iets ten zuiden van Tokio is Chiyo Miyako overleden, sinds april de oudste mens op de planeet. Sinds 2 mei was ze 117, bevestigt het Guiness recordboek. Chiyo nam dit jaar de fakkel over van een andere Japanse vrouw. Opvallend is dat zowat alle oudste mensen in Japan wonen. 

Omdat ze zo geduldig, lief en communicatief was, kreeg ze decennia geleden al de bijnaam "godin". Ze kletste graag en hielp mensen. Sushi en paling waren haar lievelingsgerechten, en ze beoefende de kalligrafie, de traditionele lettertekenkunst. Omdat haar man bij de spoorwegen werkte, bleef ze tot op hoge leeftijd reizen. Sinds januari lag ze in het ziekenhuis.

Chiyo was de laatste mens uit 1901. Om een idee te krijgen van hoe oud ze was: ze maakte de Japans-Russische oorlogen mee, de atoombommen op haar land, het economische mirakel en de atoomramp van Fukushima.

Wellicht is een andere Japanse, de 115-jarige Kane Tanaka uit Fukuoka in het zuiden, nu de oudste. Bij de mannen is de nestor ook al een Japanner, Masazo Nonaka uit Hokkaido. Hij werd eergisteren 113. De oudste mens ooit zou de Franse Jeanne Calment zijn, die in 1997 overleed, op weg naar 123 jaar. Met haar 110 jaar is Elisabeth De Proost uit Anderlecht de oudste Belg.  

Chiyo, rechts, met haar man, moeder en 2 kinderen, eind jaren 30. Foto Guiness book of records

Meest gelezen