Videospeler inladen...

"Een podcast maakt een verplaatsing altijd boeiender": de favoriete podcasts van Philip Heymans

Podcasts, tot voor kort leek het iets voor een select clubje ingewijden, maar intussen is het audioformat bijzonder populair. Het aanbod is dan ook enorm, en vooral: het biedt voor elk wat wils. Deze week laten we enkele VRT-medewerkers aan het woord over hun favoriete podcasts. Vandaag: VRT NWS-journalist Philip Heymans, zelf maker van de podcastreeks Iemand.

De podcastreeks "Iemand", over mensen met straffe levensverhalen, maakte Philip Heymans samen met collega Ward Bogaert. "Ik beluisterde heel wat mooi gemonteerde Amerikaanse podcasts en bedacht me: Op de VRT hebben we toch ook mensen die dat kunnen?" De reacties op de podcast zijn heftig. "Mensen voelen zich, meer dan bij radio, persoonlijk aangesproken. In onze mailbox reageerden luisteraars dat ze hard moesten lachen of gehuild hebben bij het beluisteren van onze podcast."

Zelf podcasts beluisteren doet Heymans vooral onderweg: op de trein of in de auto. "Er zijn podcasts van een kwartier, een half uur, een uur, en ik kies dan eentje die het best bij mijn rit past. Maar een podcast maakt een verplaatsing altijd een stuk boeiender."

Maar een goede podcast begint voor hem altijd met een goed verhaal. "Dat kan verrassend zijn, meeslepend, maar er moet een goed verhaal in zitten. Al let ik als podcastmaker uiteraard ook op de geluidseffecten, de muziek die het verhaal ondersteunt of op de manier waarop ze met quotes werken. Als dat mooi gemaakt is, geeft dat toch altijd een extra cachet."

Onderstaande podcasts zijn volgens Philip Heymans echte aanraders: 

This American Life (WBEZ): Wekelijks een maatschappelijk gerichte reportage over het dagelijkse leven. 

Radiolab (WNYC Studios): Een nieuwsgerelateerd onderzoek, straf gemonteerd met geluiden en verhalen.

Het leven, een gebruiksaanwijzing (VPRO): Hoe kan ik een goed mens zijn? En hoe maak ik de juiste keuzes? Ze monteren verschillende verhalen over de centrale vraag door elkaar. Vragen als "Hoe te vergeten?", "Hoe niets te doen?" en "Hoe een bittere pil te slikken?".

Meest gelezen