AFP or licensors

Poetin aanvaardt Trumps uitnodiging om naar Washington te komen

De Russische president Poetin is bereid om zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump te ontmoeten in Washington. Trump had hem daarvoor uitgenodigd, kort na de top tussen de twee wereldleiders, die begin vorige week plaatsvond in Helsinki. Het Witte Huis had aanvankelijk zelfs gezegd dat zo'n bezoek nog dit jaar mogelijk was, maar nu wordt veeleer gemikt op 2019. Poetin zei dat er nog meer bijeenkomsten kunnen volgen, en nodigde Trump alvast uit voor een bezoek aan Moskou.   

"Ik ben bereid om naar Washington te komen," zei Poetin, "maar dat moet wel gebeuren in de gepaste omstandigheden die in beide landen behoren te worden gecreëerd."

De Russische president, die op dit ogenblik deelneemt aan een top van de BRICS-landen in Zuid-Afrika, voegde eraan toe dat telefoongesprekken tussen Washington en Moskou onvoldoende zijn om belangrijke kwestie door te praten.

Hij gaf het voorbeeld van het nucleaire akkoord met Iran of de conflicten in het Midden-Oosten. Tussen de bilaterale ontmoetingen door kunnen er ook nog gesprekken plaatsvinden tijdens internationale bijeenkomsten zoals de G-20, zo besloot Poetin.

Kritiek

Trump kreeg na zijn top met Poetin in Helsinki flinke kritiek in eigen land over de manier waarop hij omging met de Russische president. Hij kreeg zowel van de Democraten als van sommige Republikeinen het verwijt zich te soft op te stellen tegen het Kremlin, ondermeer door de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 in twijfel te trekken.

De Amerikaanse inlichtingendiensten leken dan weer verrast door Trumps uitnodiging aan Poetin om het Witte Huis te bezoeken. Zij waren blijkbaar niet op de hoogte gebracht van dat voornemen. Poetin reageerde vandaag nog op de beroering: "Ondanks de problemen die verband houden met de interne politieke situatie in de VS, gaat het leven voort, net als onze wederzijdse contacten."

Meest gelezen