Videospeler inladen...

Regering keurt wetsontwerp mobiliteitsbudget goed: "Hopen dat veel mensen salariswagen inruilen"

De ministerraad heeft het wetsontwerp van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) goedgekeurd over het mobiliteitsbudget. Dat is een bepaald bedrag dat werknemers kunnen krijgen in plaats van een salariswagen. Met dat bedrag kunnen mensen zelf kiezen hoe ze zich verplaatsen: met de auto, het openbaar vervoer, de fiets of combinaties. Geld dat niet opgebruikt wordt kan uitbetaald worden als loon. Wie dicht bij het werk woont, kan het mobiliteitsbudget ook gebruiken om de huur van een woning betalen of om de interesten van een woonkrediet af te betalen.

Omdat loon in België zwaar belast wordt, geven veel bedrijven aan werknemers een salariswagen. Maar door het hoge aantal salariswagens staan we massaal in de file. Daarom werkt de federale regering aan maatregelen om mensen uit hun wagen te krijgen.

Met het mobiliteitsbudget krijgen mensen een bepaald bedrag in plaats van een salariswagen. Hoe hoog dat bedrag is, wordt berekend op basis van de afstand tussen de woonplaats en het werk van de werknemer.

Met dat budget kan een werknemer dan zelf kiezen hoe hij zich verplaatst:

Kiest u voor een grote auto, dan is het geld waarschijnlijk op. Maar u kan ook kiezen voor een kleinere auto, dan is er nog geld over voor alternatieven zoals bijvoorbeeld een treinabonnement, een fiets of zelfs tickets voor de waterbus. Mensen kunnen ook geen auto kiezen en volop voor alternatieven gaan.

Mensen die op maximaal vijf kilometer van hun werk wonen kunnen het mobiliteitsbudget ook gebruiken om de huur van een woning te betalen, of om de interesten op een woonkrediet af te betalen.

Het geld dat overblijft wordt uitbetaald als loon. Daar betaalt u sociale bijdragen op, maar het telt mee voor onder meer uw pensioen.

Mensen kunnen gebruik maken van het mobiliteitsbudget vanaf 1 oktober.

Meest gelezen