Begijnhof in Hasselt krijgt toren en spiegelvijver

De UHasselt, stad Hasselt en de provincie Limburg hebben samen met de Vlaamse Bouwmeester het ontwerp van David Kohn en Bovenbouw gekozen voor de herbestemming van de Begijnhofsite.

De twee meest opvallende elementen in het ontwerp zijn de vijver en de toren.  De kerkruïne krijgt aan de binnenkant een vijver. Die weerspiegelt de muren van de Ruïne waardoor de kerk weer meer allure krijgt.  Er komt ook een nieuwe toren.  Die wordt 26 meter hoog, dat is even hoog als de oorspronkelijke kerk.

Het poortgebouw en de 13 begijnhofhuisjes worden gerestaureerd.  En de tuin zal terug het nieuwe centrum worden van de site. Om de tuin meer toegankelijk te maken zal er een extra doorsteek komen naast het Jenevermuseum ter hoogte van de Witte Nonnenstraat.

 

lange weg

 

De herbestemming van het Begijnhof heeft heel wat voeten in de aarde gehad.  De provincie wou het domein verkopen en voor een deel zou het in privé handen komen.  Daar kwam veel protest tegen.  Uiteindelijk gaf de Universiteit Hasselt aan dat ze het domein graag wilden kopen en renoveren.  Samen met de Vlaamse bouwmeester werd een compromis gevonden en nu is er een plan voor de renovatie van het domein.

 

iedereen tevreden

 

De verschillende partijen zijn enthousiast over de plannen.  Rector Luc De Schepper: "Het ontwerp sluit perfect aan bij de behoeften van de UHasselt. In de begijnhofwoningen kunnen gastprofessoren verblijven en de ruimtes in het park zullen de creativiteit van studenten en professoren aanscherpen."

 

Ook de Hasseltse burgemeester Nadja Vananroye is tevreden: “Door de spiegelvijver en belvedère aan de site toe te voegen krijgen bezoekers een beter zicht op de hele binnenstad. Het vele groen moedigt dan weer ontmoetingen aan tussen alle gebruikers van het begijnhof. Bovendien kunnen we met dit toekomstplan de Universiteit Hasselt nog sterker verankeren in onze stad.”

Meest gelezen