Videospeler inladen...

Honderden migrantenkinderen in VS nog altijd gescheiden van hun ouders

In de Verenigde Staten verblijven nog steeds meer dan zevenhonderd migrantenkinderen in hechtenis, hoewel het gerecht had bevolen dat ze donderdag met hun ouders herenigd moesten zijn. Tot nu toe zijn 1.442 migrantengezinnen herenigd met hun kinderen die ouder zijn dan 5 jaar.

De regering-Trump zelf zegt dat ze de deadline nagekomen is. 1.442 kinderen zijn herenigd met hun ouders en 378 anderen zijn "in gepaste omstandigheden" vrijgelaten.  Het gaat dan om kinderen die een familielid hebben dat voor hen kan zorgen, kinderen van wie de ouders al vrijgelaten zijn en jongeren die intussen 18 geworden zijn. 

Maar meer dan 700 kinderen komen volgens de overheid niet in aanmerking voor hereniging. Hun ouders zijn nog niet opgespoord,  ze zijn het land uitgezet of ze zijn zelf vertrokken. Het is nog niet duidelijk wanneer honderden vaders en moeders hun kinderen weer zullen terugzien. In totaal waren meer dan 2.500 kinderen gescheiden van hun ouders. 

Amerikaanse mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen om de 700 overgebleven kinderen en vrezen dat zij in een "zwart gat" terechtkomen. Ook zeggen de organisaties dat de afgelopen weken veel gezinsherenigingen rommelig verlopen zijn. 

Maatregel was onderdeel van nultolerantiebeleid

In mei verscherpte president Trump zijn migrantenbeleid. De scheidingen waren deel van het "nultolerantiebeleid" van president Donald Trump. Kinderen werden van hun ouders gescheiden aan de grens van de VS. Trump wilde zo de illegale migratie aan de zuidelijke grens met Mexico een halt toeroepen. 

Een rechterlijke uitspraak noemde de praktijken van de regering-Trump, om gezinnen weken- en zelfs maandenlang van elkaar te scheiden, onmenselijk en ongrondwettelijk.

Na verontwaardigde reacties bond president Trump uiteindelijk in en veranderde hij van koers. Kinderen worden nu samen met hun ouders opgesloten. 

Meest gelezen