"Water verspild in de Zuidwillemsvaart in Eisden"

Terwijl heel Vlaanderen kreunt onder de droogte en en we spaarzaam moeten zijn met het gebruik van water, stroomt er in Eisden in Maasmechelen dagelijks een grote hoeveelheid water in de Zuidwillemsvaart. De werkgroep 'Eisden-Dorp Boven Water' vindt dit onverantwoord.

Het gebied waar vroeger de steenkoolmijn van Eisden stond, is verzakt en ligt onder het niveau van het grondwater. Er zijn daarom pompen geïnstalleerd die voortdurend draaien en jaarlijks 6 miljoen kubieke meter wegpompen naar de Zuidwillemsvaart. Ook nu het water schaars is, stroomt het water volop weg.

"Drinkbaar water voor 60.000 gezinnen"

Volgens achitect Frank Jaspers van de werkgroep 'Eisden-Dorp Boven Water' zou er van dit water drinkbaar water gemaakt kunnen worden: "Ik denk dat het maatschappelijk vandaag niet meer te verantwoorden is om hier elk jaar 6 miljoen kubieke meter water in het kanaal te storten."

"Hier zou je drinkbaar water van kunnen maken, want vlakbij produceert De Watergroep elke dag effectief drinkbaar water. Van 6 miljoen kubieke meter zou je drinkbaar water kunnen maken voor ongeveer 60.000 gezinnen. Als je het per dag uitrekent, dan kan je er ongeveer 6 Olympische zwembaden mee vullen."

De Watergroep reageert

Michel Vanroy van De Watergroep zegt dat het technisch niet eenvoudig is om van het water dat dagelijks wegstroomt in de Zuidwillemsvaart drinkbaar water te maken, en dat het wellicht ook niet rendabel is.
 

Meest gelezen