Videospeler inladen...

Wespen bezorgen brandweerkorpsen overuren

Er zijn opvallend veel wespen deze zomer. In heel het land heeft de brandweer de handen vol met het verdelgen van nesten. Sommige brandweerzones krijgen meer dan 100 oproepen per dag en dat zorgt voor wachttijden.

Brandweerkorpsen hebben het druk deze warme dagen. Niet met het blussen van branden, gelukkig maar, wel met het verdelgen van wespennesten. En er zijn er veel deze zomer. Navraag door onze redactie toont dat de brandweerkorpsen over heel het land overspoeld worden. Overal zijn ploegen constant in de weer om de nesten aan te pakken.

“We hebben veel meer oproepen dan vorig jaar”, zegt Robby Bollen van de brandweerzone Oost-Limburg. “We hebben op dit moment al 3.000 wespennesten verdelgd en dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.”

Zijn brandweerzone krijgt tot 120 oproepen per dag. “Het is moeilijk om bijgewerkt te geraken. We hebben 380 oproepen openstaan. ’s Morgens beginnen we met 380 en ’s avonds zitten we terug op hetzelfde aantal. We geraken niet bijgewerkt.”

Mensen moeten geduld hebben. Ze willen direct geholpen worden, maar dat kan op dit moment niet

Robby Bollen, brandweerzone Oost-Limburg

Dit betekent ook lange wachttijden. “Mensen moeten geduld hebben”, zegt Bollen. “En dat is moeilijk. Ze willen direct geholpen worden, maar dat kan op dit moment niet.”

Wie niet wil wachten, kan eventueel zelf proberen om het nest te verdelgen. “Er bestaan producten die je zelf kan gebruiken op plaatsen waar je zelf gemakkelijk weg kan geraken”, legt Robby Bollen uit. “Belangrijk is de handleiding goed te lezen en je doet het best ’s avonds, als de beestjes wat rustiger geworden zijn. Dan kan je het product, het poeder in het gat van het nest spuiten.”

De piek ligt dit jaar veel vroeger, normaal ligt die iets later in de zomer. “Maar het weer is ideaal voor de beestjes om goed te gedijen en het hele voorjaar is mooi en warm geweest.”, zegt Bollen

Wespen zijn nuttig voor de natuur. Niet alle nesten moeten weggehaald worden

Robby Bollen, brandweerzone Oost-Limburg

Toch moeten niet alle nesten weggehaald worden. “Wespen zijn nuttig voor de natuur”, verduidelijkt Bollen. “Ze ruimen veel op. Daarom als er een nest midden in een bos zit, waar er geen bewoning is, laat het maar gewoon zitten.”

Een verdelging is niet gratis. Niet alle brandweerzones hanteren hetzelfde tarief. Check daarom best op de website van je brandweerzone wat de kostprijs is voor het verdelgen van een wespennest. Klik hier voor meer info.

Meest gelezen