Festivals nemen maatregelen tegen de hitte: zonnecrème, petjes en gratis water

Muziekfestivals beschermen hun publiek dezer dagen tegen de hitte. De maatregelen lopen grotendeels gelijk, maar hier en daar gebeurt iets origineels om de toeschouwers te verkoelen, blijkt uit een rondvraag van VRT NWS.

Beleuvenissen ontvangt 75.000 mensen, gespreid over 3 avonden. Top-acts zijn Billy Ocean en De Kreuners. De concerten vinden plaats op 3 pleinen in Leuven: de Oude en de Grote Markt, en de Vismarkt. Op die pleinen valt altijd wel wat schaduw te vinden.

De organisatoren delen gratis kraantjeswater uit in bekers. Het Rode Kruis is prominent aanwezig en Beleuvenissen houdt voortdurend contact met de politie en met het ziekenhuis Gasthuisberg. 

Suikerwater

Met 100.000 toeschouwers op 3 dagen is Suikerrock Tienen uitverkocht. De headliners zijn Lost Frequencies, Alanis Morisette, Orchestral Manoeuvres in the Dark en Kool and the Gang. Het Rode Kruis is opvallend actief nabij het hoofdpodium, en daar wordt ook onafgebroken water verdeeld. 

Organisator Walter Kestens zet vooral in op sensibilisering. Alle ticketverkopers geven voortdurend informatie over preventie tegen zon en hitte. Dat wil zeggen: smeer je in, drink water en draag een hoofddeksel. 

Kestens wijst erop dat de lokaties van Suikerrock ruim kans bieden op verkoeling en bescherming. In de stad is er veel groen, iedereen vindt wel een schaduwrijke plek in de stad. De optredens vinden trouwens plaats naast het stadspark. "Wij herhalen heel te tijd: ga af en toe in het park!" zegt Walter Kestens.  

Zoek het groen, omarm de bomen

Sfinks Mixed

De bezoekers van een festival met vooral muziek uit het zuiden kunnen uiteraard wel wat zon en hitte verdragen. Sfinks Mixed in Boechout verwacht ook 100.000 mensen, verspreid over 4 dagen, met onder meer een hommage aan de Kaap-Verdische wereldster Cesaria Evora (1941-2011), Zap Mama en Dimitri Leue. Sfinks is gratis, de organisatie zet in op een relaxte sfeer voor het hele gezin. 

Sfinks heeft altijd al zwembadjes in het kinderdorp, en die ontbreken nu zeker niet. De infostands gooien met zonnecrème, kraantjeswater en petjes. Voor niets. Voor 1 keer zijn meegebrachte plastic flesjes, om te vullen aan de kranen, toegelaten.

Via de sociale media worden de toeschouwers bestookt met info over preventie. Ook op het kampeerterrein treft Sfinks maatregelen: er zijn aparte stroken om veilig te roken, te koken, te barbecueën.   

We zijn al een gratis festival; we doen er nog een forse gratis lap bovenop

Kobe Leestmans, organisator Sfinks Mixed

Help, waar is de zeebries gebleven?

Zelfs aan zee bereikt het kwik recordwaarden. En de wind is helemaal gaan liggen, ook in Oostende waar TAZ loopt, Theater aan Zee. De organisatie verspreidt via alle kanalen mededelingen met anti-hitte tips. "We vragen de mensen om water mee te brengen, maar we delen er ook zelf uit", zegt woordvoerder Tatjana Bonne.

TAZ heeft uiteraard het voordeel dat alles plaatsvindt op 50 lokaties, buiten en binnen - daar gaat de klimaatregeling aan. Bij de buitenproducties zijn er nogal wat op schaduwrijke pleinen of in parkjes. En hoewel de meeste  voorstellingen uitverkocht zijn, komen er naar die vele activiteiten telkens toch maar maximaal enkele honderden mensen. "En volgende week wordt het al een stuk frisser, oef", besluit Tatjana Bonne.   

Meest gelezen