Videospeler inladen...

Baas Amerikaanse tv-zender CBS beschuldigd van seksueel misbruik

Zes vrouwen beschuldigen Lesley Moonves, CEO van de Amerikaanse tv-zender CBS, van decennialang wangedrag. Er komt een onderzoek.

Lesley Moonves, 68, zou zes vrouwen al van in de jaren 80 tot eind jaren 2000 hebben lastiggevallen in een professionele omgeving. Hij raakte hen aan en kuste hen onder dwang.

De vrouwen deden hun verhaal aan journalist Ronan Farrow, journalist voor The New Yorker, en zoon van actrice Mia Farrow en regisseur Woody Allen. In eerdere artikels bracht hij getuigenissen tegen Hollywood-filmproducer Harvey Weinstein, artikels waarmee Farrow een Pulitzer-persprijs won.

Carrières gefnuikt

Een van de vrouwen die nu getuigen tegen Leslie Moonves is "Six feet under"-actrice Illeana Douglas. Ze zegt dat hij haar ontsloeg voor een nieuwe tv-serie, nadat ze had geweigerd in te gaan op zijn avances. Dat ging van gewelddadig kussen tot haar in bedwang houden op een zetel in zijn kantoor.

Scenariste Janet Jones zegt dat Moonves ermee dreigde haar carrière te ruïneren als ze zou onthullen dat hij haar had proberen te kussen, toen ze hem een scenario aanbood.

Ronan Farrow kreeg naar eigen zeggen ook informatie over de bedrijfscultuur bij CBS, de omgeving rond Moonves, "waarbij mannen tegen wie dezelfde beschuldigingen werden geuit, promotie kregen."

"Nee was nee"

In een reactie aan de New Yorker zegt Moonves "dat er tijden waren, tientallen jaren geleden, dat er mogelijk vrouwen zich ongemakkelijk voelden door mijn avances. Dat waren fouten, en die spijten mij zeer. Maar ik hield altijd vast aan het principe dat "nee" ook "nee" betekende," zei Moonves. Naar eigen zeggen heeft hij nooit zijn positie misbruikt om iemands carrière te beïnvloeden.

De tv-zender start een onderzoek. Onafhankelijke bestuurders van CBS gaan “de beweringen onderzoeken die het duidelijke beleid ter zake schenden". Het is niet voor het eerst dat CBS in opspraak komt. In november werd nieuwsanker Charlie Rose ontslagen na berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Het aandeel van CBS is 6% gezakt op de beurs van New York, na het nieuws over de handel en wandel van CEO Moonves. Het bedrijf is op dit moment verwikkeld in een juridische strijd om samen te smelten met mediaconcern Viacom. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen