De Croo: "Met confederalisme creëer je permanent conflict"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) heeft zijn twijfels bij het model van confederalisme. In een interview met La Libre Belgique pleit hij voor een federale kieskring om het land efficiënter te kunnen organiseren. "Met confederalisme creëer je permanent conflict", zegt hij. 

De Croo wil een debat op gang brengen over hoe we ons land efficiënter kunnen organiseren. Meer regionalisering ziet hij alvast niet als een oplossing, zegt hij aan VRT NWS.

"Vandaag zien we het confederalisme in de praktijk in Europa. De eerste ministers van de EU-landen komen daar samen om hun problemen te bespreken. Ze komen nooit met een gemeenschappelijk project, omdat ze continue met elkaar in de clinch liggen. Dat confederalisme gaan importeren naar ons land zou er in mijn ogen alleen maar toe leiden dat we van het ene conflict naar het andere gaan", zegt hij.

Hij vindt dat ons land iets anders nodig heeft. "We hebben een manier van werken nodig waar we samen een project naar voren kunnen schuiven en elkaar niet enkel zien om problemen op te lossen."

Democratisch deficit

De Croo wil niet naar een opgesplitst land gaan, zoals coalitiepartner N-VA. "Het confederalisme is een handig middel om nog meer conflict te creëren en zo naar een opgesplitst land te gaan, maar dat is niet wat ik wil. Wat ik wil is een land dat functioneert, waar men aan oplossingen werkt in plaats van altijd te duwen naar problemen."

Federale kandidaten moeten zich richten tot alle Belgen en niet alleen tot hun eigen kieskring

Het invoeren van een federale kieskring zou volgens De Croo een stap in de goede richting zijn, want dan kan iedereen zijn mening geven over de federale ministers. "Er is vandaag een groot democratisch deficit in dit land. U kunt enkel uw mening geven over premier Michel als u in Waals-Brabant woont, omdat dat zijn kieskring is. Als u in Aarlen of in Gent woont, hebt u pech."

"Dat is niet logisch en een federale kieskring lost dat op. Federale kandidaten moeten zich richten tot alle Belgen en niet alleen tot hun eigen kieskring." 

Meest gelezen