Videospeler inladen...

Destelbergen vreest botulisme op Damvalleimeer

De gemeentelijke diensten van de Oost-Vlaamse gemeente Destelbergen onderzoeken of er botulisme is uitgebroken op het Damvalleimeer. Wandelaars merkten de laatste dagen meerdere zieke of dode watervogels op in of aan de oever van het meer. Dat kan wijzen op de ziekte, die dodelijk is voor dieren maar in een vergevorderd stadium ook gevaarlijk voor mensen.

Door de warme temperaturen de laatste dagen en weken, warmt het stilstaand water in het Damvalleimeer op. Er werd eerder al een recreatieverbod uitgevaardigd als gevolg van de besmetting van het water met cyanobacterie. Niet alleen die bacterie kan nu voor problemen zorgen. De kans op botulisme neemt immers ook toe met de huidige hoge temperaturen.

Botulisme is een ziekte die voorkomt bij vissen en watervogels en die veroorzaakt wordt door de botulismebacterie die leeft in warm water met een tekort aan zuurstof. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20 graden, waardoor de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Vogels en vissen met botulisme zijn traag, leggen korte afstanden af en bewegen nauwelijks. Kadavers van deze dieren zijn een bron van besmetting.

De gemeentelijke diensten zorgen intussen voor het verwijderen van zoveel mogelijk dode en zieke dieren op het Damvalleimeer. Zieke dieren zullen verder worden onderzocht om vast te stellen of er effectief sprake is van botulisme.

Meest gelezen