James Arthur Photography

Federale politie onderzoekt incident met pepperspray op Tomorrowland

Op de eerste festivalavond van het tweede weekend van dancefestival Tomorrowland is er aan het hoofdpodium een incident geweest met pepperspray. Een festivalganger beschrijft op Facebook hoe gisterenavond op die manier haar smartphone, bankkaart en identiteitskaart werden gestolen. Tomorrowland laat weten dat de federale politie de zaak onderzoekt.

In het provinciaal domein De Schorre in Boom is sinds gisteren het tweede festivalweekend van Tomorrowland 2018 aan de gang. Vorig weekend verdwenen er enkele tientallen smartphones op het festivalterrein. De politie gaat ervan uit dat op zijn minst een deel ervan werd gestolen. Er loopt een onderzoek, en de organisatie van Tomorrowland raadt festivalgangers die dit weekend naar Boom afzakken aan om alert te zijn.

Op Facebook circuleert nu de getuigenis van een vrouw die gisterenavond aan het hoofdpodium van Tomorrowland werd belaagd met pepperspray, en ook bestolen werd "in de vluchtende mensenmassa". Niet enkel haar smartphone werd op die manier gestolen, maar ook haar bankkaart en identiteitskaart. 

"Had het gevoel dat er brand was uitgebroken"

"Het incident gebeurde aan de rechtse toegangspoortjes om het terrein voor de mainstage op te gaan", zo vertelt Kora-Li Melis aan onze redactie. "We stonden daar met enkele vrienden aan te schuiven, het was er zéér druk. Plots merk ik dat mijn ogen prikken en moet ik hoesten. Op dat moment voel ik in mijn handtas en merk ik dat mijn gsm is verdwenen. Kort daarna beginnen een honderdtal festivalgangers naar achteren te lopen op het terrein, weg van het hoofdpodium, een vreemde ervaring", legt ze uit.

"Ik dacht dat er door de hitte brand was uitgebroken. Het voelde voor mij aan alsof ik in het midden van een kampvuur stond. Het pakte echt op mijn adem, en ik was even in paniek. Ik hoorde toen iemand heel luid "pepperspray" roepen. Dat ik merkte dat mijn gsm weg was én plots branderige ogen had: dat gebeurde quasi op hetzelfde moment. Dus volgens mij is er een verband tussen beiden. Of er andere festivalgangers ook zijn bestolen, weet ik niet", meent ze.

"Zodra ik en mijn vrienden uit de mensenmassa waren gestapt, hebben we de security hierover aangesproken. En vanmorgen ben ik aangifte van diefstal gaan doen bij de lokale politie. Jammer dat dit gebeurd is, tijdens mijn allereerste keer Tomorrowland. Ik vrees dat ik op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Op de plek waar er geen "friendship" en "harmony" was tussen de festivalgangers."

Toegangscontroles

Tomorrowland bevestigt dat het incident met pepperspray gisterenavond heeft plaatsgevonden, en dat de federale politie een onderzoek hiernaar gestart is. De federale politie op haar beurt wil in het kader van dat onderzoek geen bijkomende informatie vrijgeven. Tomorrowland laat weten dat ze geen weet hebben van gelijkaardige incidenten met pepperspray tijdens het eerste festivalweekend.

"Pepperspray is in België een verboden wapen, en dat geldt natuurlijk ook op ons festivalterrein", zegt Tomorrowland-woordvoerder Debby Wilmsen. "Onze veiligheidsmensen doen bij de toegangscontroles aan het terrein hun uiterste best om dit soort voorwerpen te onderscheppen. Maar helaas valt het niet uit te sluiten dat op tienduizenden festivalgangers enkele mensen met slechte bedoelingen door de mazen van het net glippen."

Lees hier het integrale Facebookbericht over het incident

Meest gelezen