Fijnstof wordt servies in Nederlands kunstproject

Twee kunstenaars verzamelden fijnstof in Rotterdam en verwerkten het –veilig- in borden en kopjes. 

“Als je aan mensen vraagt of ze hiervan willen eten, trekken ze een vies gezicht,” zegt designer Annemarie Piscaer, “maar inademen doen we dat fijnstof allemaal wel.”

Rotterdams zwart in plaats van Delfts blauw

Samen met Iris de Kievith verzamelde ze fijnstof in Rotterdam, door met een spons allerlei muren in de buitenlucht, langs drukke verkeersaders, af te wassen. Het zwarte stof  werd verwerkt in glazuur dat op borden en kopjes wordt aangebracht en gebakken. Het glazuur is veilig om van te eten en te drinken, hebben de kunstenaars laten onderzoeken: "Je mag er aan likken."

Met het project “SerVies” willen ze mensen aan het denken zetten . “De luchtkwaliteit van Rotterdam staat gelijk aan het roken van zeven sigaretten per dag,” zegt Iris de Kievith. Burgers kunnen hun gedrag aanpassen, maar er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de overheid. Duurzame mobiliteit, met minder uitlaatgassen, kan het fijnstof doen dalen.

SerVies zal succesvol zijn als we het niet meer kunnen maken, als er geen fijnstof meer is als grondstof

Meest gelezen