Flip Franssen

Drukte van het wisselweekend voelbaar op de Europese wegen: "Stel je vertrek uit"

Het laatste weekend van juli staat garant voor veel drukte op de wegen richting het zuiden van Europa, en dat is dit jaar niet anders. Tijdens dit "wisselweekend" kleurt de filebarometer rood: voor heel wat mensen moet hun vakantie nog beginnen, terwijl een andere groep huiswaarts keert. Volgens automobilistenvereniging VAB is het vroeg 's ochtends al bijzonder druk geweest. Tegen de middag begint de filedrukte stilaan af te nemen. "Je vertrek uitstellen tot vanmiddag of morgen is zinvol", zegt Joni Junes.

"Het is in de vroege ochtend al bijzonder druk op de weg, dus dat doet vermoeden dat het een uitzonderlijk drukke dag wordt op de Europese vakantiewegen. De files zullen zich blijven opstapelen, en zich in de loop van de dag steeds meer zuidwaarts verplaatsen", zegt Joni Junes van VAB. "Voor vandaag kleurt de filebarometer rood. Volgende week wordt het een zwarte zaterdag, waarbij álle routes richting het zuiden volledig vast zullen zitten. Morgen is de situatie een pak beter: bij code oranje zal iedereen dan relatief filevrij kunnen rijden."

"In Frankrijk is het al heel druk op de zogenoemde "Autoroute du Soleil" door de Rhônevallei richting Orange. Ook rond Parijs, en op de A10 richting Bordeaux is het aanschuiven. Vooral wie onderweg is naar Spanje moet veel geduld hebben: op dat traject is de wachttijd opgelopen tot 5 uur, maar rond de middag verlies je daar nog 3,5 uur. Op de A9 richting Perpignan is er vanmorgen een zwaar ongeval gebeurd, met alle gevolgen van dien."

In de andere vakantielanden is het druk, maar blijft de grote verkeerschaos voorlopig uit. "De files gaan in dalende lijn. In Duitsland staan er files richting het zuiden, vooral tussen München en Salzburg op de A8. Ook in Oostenrijk is het op de gebruikelijke knelpunten al aanschuiven geblazen: het verkeer stropt daar op de A10, richting de grens met Slovenië en aan de Gotthardtunnel. Daar is ook 's nachts altijd behoorlijk veel verkeer, en die file blijft gewoon aangroeien in de loop van de dag."

Voor wie zijn auto al heeft ingeladen maar nog moet vertrekken heeft Junes één duidelijk advies. "Wie vandaag naar het zuiden van Europa wil vertrekken, wacht best tot na de middag. De absolute filepiek is tussen 12 en 13 uur, daarna neemt de drukte wat af. Wie dan pas vertrekt, bereikt de klassieke knelpunten op het moment dat de files wat slinken of opgelost zijn", zegt Junes. "Maar ook na de middag zal het vandaag opvallend drukker blijven dan gebruikelijk. En voor wie terugkeert van zijn vakantiebestemming richting België zullen de files iets langer aanhouden. De drukte op die trajecten neemt pas toe tegen en na de middag."

In beeld: de klassieke knelpunten in Frankrijk en Duitsland waar het vandaag zéér druk wordt

Een overzicht van de gemiddelde drukte op de Franse en Duitse wegen deze maand

Meest gelezen