Videospeler inladen...

Carles Puigdemont terug in België: "Ik zal de zaak van het Catalaanse volk in Europa verdedigen"

De voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont is aangekomen in ons land. Hij gaf samen met de huidige Catalaanse regeringsleider Quim Torra een persconferentie in Brussel. Het Spaanse gerecht heeft eerder deze maand het Europese overleveringsbevel tegen Puigdemont ingetrokken, waardoor hij zich opnieuw vrij mag beweging in Europa. Puidgemont wil vanuit België zijn politieke activiteiten verderzetten. 

"Dit is niet mijn laatste stop, dit is niet het einde van mijn reis”, zo sprak Puigdemont de pers toe. "Van hieruit zal ik mijn reis door Europa verderzetten. Ik zal tot in de verste uithoek van Europa reizen om de rechtvaardige zaak van het Catalaanse volk te verdedigen. Mijn reis gaat door tot alle politieke gevangenen vrijgelaten zijn en het Catalaanse volk haar recht op zelfbeschikking kan uitoefenen zonder te moeten vrezen voor geweld."

Puigdemont en de Catalaanse regeringsleider Torra gaven de persconferentie vanuit de gebouwen van de Catalaanse vertegenwoordiging bij de Europese Unie in de Wetstraat in Brussel. 

 Ik zal tot in de verste uithoek van Europa reizen om de rechtvaardige zaak van het Catalaanse volk te verdedigen

Carles Puigdemont

Na Puigdemont sprak Torra de pers toe. "Vandaag is een nederlaag voor de Spaanse staat, Spanje heeft de Europese juridische strijd verloren", zei hij.  “We moeten onszelf afvragen hoeveel politieke nederlagen de Spaanse regering nodig heeft om een oplossing te vinden voor deze situatie, voor de politieke gevangenen, voordat ze de realiteit toegeven”, aldus Torra.

“De druk die de Spaanse overheid uitvoert moet onmiddellijk stopgezet worden en alle aanklachten moeten ingetrokken worden”, gaat Torra verder.
“Het is beschamend dat er politieke gevangenen zijn en honderden mensen aangeklaagd worden, terwijl hun enige misdaad het organiseren van een referendum is.”

We doen er alles aan om de Catalaanse zaak zoveel mogelijk te internationaliseren

Quim Torra

Hij pleitte net als Puigdemont voor een Europese oplossing en een strategie van internationalisering. "We doen er alles aan om de Catalaanse zaak zoveel mogelijk te internationaliseren. Het feit dat Carles Puigdemont in België is, biedt veel mogelijkheden om onze zaak te internationaliseren."

Puigdemont terug naar Waterloo

Deze ochtend nam Puidgemont een lijnvlucht van Duitsland naar België. De voormalige Catalaanse leider zal opnieuw zijn intrek nemen in een villa in Waterloo.  

Het Spaanse gerecht wil Puigdemont vervolgen wegens het organiseren van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in oktober 2017. De afgelopen vier maanden verbleef Puidgemont in Duitsland. Hij werd er op 25 maart opgepakt op basis van een internationaal aanhoudingsbevel, toen hij met een wagen vanuit Finland terugreed naar België.

Spanje heeft midden juli het Europese overleveringsbevel tegen Puigdemont ingetrokken omdat het Duitse gerecht hem enkel wilde overleveren voor misbruik van overheidsgeld, niet voor rebellie. Puigdemont kondigde daarop aan dat hij zou terugkeren naar België om vanuit ons land verder te strijden voor een onafhankelijk Catalonië.

Puigdemont verbleef eerder al in België op de vlucht voor het Spaanse gerecht. Deze video van 6 december 2017 zet de opvallendste gebeurtenissen van toen op een rijtje.

Videospeler inladen...

Meest gelezen