Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Taliban: "We hebben een verkennend gesprek gevoerd met de VS over vrede in Afghanistan"

"De taliban hebben een eerste verkennend gesprek gevoerd met de VS over toekomstige vredesbesprekingen in Afghanistan." Dat meldt een hoge functionaris van de taliban. Het verkennend gesprek vormt een nieuwe stap in de ontwikkelingen om een einde te maken aan de oorlog in het land die al 17 jaar duurt. 

"Nuttig", zo beschreef de taliban-functionaris zijn ontmoeting eerder deze week met Alice Wells, de belangrijkste Amerikaanse diplomaat voor Zuid-Azië. Hij zei dat de bijeenkomst had plaatsgevonden in Qatar, waar de taliban sinds 2013 een onofficiële ambassade hebben.

"De omgeving was positief en de discussie was nuttig", zei de functionaris. Hij wou anoniem blijven omdat hij naar eigen zeggen niet bevoegd was om met de media te praten. De VS heeft de ontmoeting noch bevestigd, noch ontkend. 

"De VS verkent alle wegen voor een vredesproces"

Wells was deze week wel in Doha, de hoofdstad van Qatar. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daarover dat Wells in Doha was om met de Afghaanse regering te overleggen en dat "de VS alle wegen verkent om een vredesproces te bevorderen in nauw overleg met de Afghaanse regering". 

Een voormalig minister van de taliban en ex-hoofd van hun politieke commissie, Aga Jan Mohtism, heeft ook de bijeenkomst in Doha bevestigd tussen de VS en de taliban eerder deze week."De taliban willen hun problemen met de Amerikanen oplossen om hun invasie te beëindigen," zei hij.

"Vragen terugtrekking van 15 000 troepen"

De taliban eisen al langere tijd gesprekken met Washington. Ze willen onder meer over de veiligheidsproblemen praten, over de betrokkenheid van de taliban in het toekomstige Afghanistan. En ze vragen ook een duidelijk tijdsschema over de terugtrekking van de ongeveer 15.000 Amerikaanse en NAVO-troepen die nog steeds in Afghanistan verblijven.

Een eerdere poging tot rechtstreekse gesprekken tussen de VS en de taliban in 2013, ook in Doha, werden afgeblazen toen de toenmalige Afghaanse president Hamid Karzai protesteerde. De woordvoerder van de huidige president Ashraf Ghani heeft nog geen commentaar gegeven over de ontmoeting in Doha. 

De taliban willen erg graag gesprekken met de VS omdat zij ervan overtuigd zijn, dat de VS en zijzelf de enige partijen zijn die invloed hebben op het conflict. 

Meest gelezen