Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Beperkte opkomst en sabotage bij presidentsverkiezingen in Mali

De presidentsverkiezingen in Mali, die algemeen beschouwd worden als cruciaal voor het vredesakkoord uit 2015, zijn in verschillende gebieden in het noorden en centrum van het land met jihadistische aanslagen gepaard gegaan. Ook was er een magere opkomst.

De internationale gemeenschap verwacht van de overwinnaar dat die het vredesakkoord uit 2015 weer op gang brengt. Het akkoord werd destijds ondertekend door de regering en de toenmalige Touareg-rebellie. Maar de uitvoering ervan laat op zich wachten. De internationale gemeenschap is in Mali aanwezig via de Franse operatie Barkhane en VN-blauwhelmen.

Ondanks het akkoord zijn de jihadistische aanslagen niet verdwenen, maar zelfs uitgebreid van het noorden naar het centrum en zuiden van het land. De terreur bereikte ook Burkina Faso en Niger.

Eerste resultaten volgen binnen twee dagen

Rond 20 uur sloten gisteren (zondag) de stembussen en begon het tellen van de stemmen. De eerste resultaten worden binnen twee dagen verwacht, de officiële voorlopige resultaten tegen 3 augustus, en een eventuele tweede ronde op 12 augustus

Meer dan acht miljoen kiezers waren opgeroepen om te stemmen voor aftredend president Ibrahim Boubacar Keïta of een van zijn 23 concurrenten. Hoe groot de opkomst was, is nog niet bekend. Maar volgens de eerste vaststellingen van verkiezingswaarnemers zal ze niet hoog liggen.

Traditioneel ligt de opkomst laag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het uitgestrekte West-Afrikaanse land. Hoewel het land een grote culturele uitstraling heeft, is amper een derde van de volwassenen gealfabetiseerd.

De premier is alvast "tevreden"

Eerste minister Soumeylou Boubeye Maïga zei in een persbericht "tevreden" te zijn over de verkiezingen. "Ondanks de kleine veiligheidsincidenten en de gevallen van overmacht. Door de weersomstandigheden kon er niet gestemd worden op enkele zeer geïsoleerde plaatsen."

Meest gelezen