Videospeler inladen...

Unieke beelden: opvallend sociale dolfijn gespot in onze Noordzee

Vorige vrijdag is er opnieuw een dolfijn gespot in onze Noordzee, vlak voor De Panne. Een man slaagde erin om het dier, dat urenlang in de buurt van zijn boot bleef cirkelen, te filmen. Mensenschuw lijkt de dolfijn allerminst. "Het dier zwemt al een tijdje rond in onze wateren en zoekt inderdaad sociaal contact op", zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Hans Louwagie was afgelopen vrijdag met zijn broer op zee en maakte deze beelden van het dier. "Vrijdagnamiddag lagen we vlak voor De Panne voor anker, ongeveer 15 km in zee waar het water naar schatting 25 meter diep is", zegt hij. "In één van de vaargeulen tussen de zandbanken: daar kwam de dolfijn plots naar boven. En gedurende enkele uren is die niet van onze zijde geweken. Het dier bleef maar rond onze boot cirkelen. Mensenschuw is deze dolfijn zeker niet."

Niet de eerste keer

Volgens Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen gaat het specifiek om een tuimelaar die al een tijdje in Belgische wateren rondzwemt. "De dolfijn is alleen, en daarom stelt het dier zich zo sociaal op. Dat is typisch gedrag, die zoektocht naar gezelschap, ook al is dat in dit geval een boot met mensen op. Want dolfijnen leven altijd in groepen met enkele tientallen dieren, ofwel op volle zee, ofwel in de buurt van de kust."

Het is niet de eerste keer dat er dolfijnen te zien zijn in de Noordzee. De voorbije maand werd er al een grotere groep tuimelaars gespot in de buurt. Tot welke "leefgroep" het dier op deze beelden behoort, is moeilijk te zeggen. "Op basis van enkele markeringen op zijn vinnen en huid kunnen we het dier op basis van een catalogus toewijzen aan een bepaalde populatie", zegt Haemers. "Maar dit dier lijkt me afkomstig van de populatie die in de baai aan de Mont Saint-Michel in Frankrijk leeft. Daar woont een groep van een 400-tal dolfijnen. De relatief beperkte afstand naar de Belgische kust valt relatief makkelijk te overbruggen, gezien de zeestromen."

Waarom zien we opnieuw dolfijnen in de Noordzee?

Uitzonderlijk of bedreigd is deze dolfijnsoort niet. "De populaties die dicht bij de kust leven, kwamen vroeger ook in België, Nederland en Frankrijk voor. Door de vervuiling van de Noordzee is dat nu niet meer het geval. Dolfijnen zijn daar érg gevoelig aan", zegt Haelters. "Waarom ze nu wel weer opduiken bij ons? Onrechtstreeks kan dat het gevolg zijn van het opwarmde zeewater. Niet omdat de dolfijnen zelf beter gedijen in warmer water, want er leeft bijvoorbeeld ook een populatie aan de Schotse kust bij Aberdeen. Maar tuimelaars volgen wel hun prooien. En de vissoorten die zij vaak eten, komen dan weer wél meer voor in warmer zeewater."

Videospeler inladen...

Meest gelezen