IJsbeer valt toerist aan op Spitsbergen, kritiek op doodschieten beer

Op Spitsbergen, de eilandengroep in het noorden van Noorwegen, is een man uit Duitsland aangevallen door een ijsbeer. Dat gebeurde toen een groep toeristen van een cruiseschip aan land ging met een kleinere boot. De ijsbeer werd doodgeschoten en daar komt kritiek op.

De toeristen reisden met het schip MS Bremen, dat vaart voor de Duitse rederij Hapag-Lloyd. Toen een groepje bezoekers en enkele bemanningsleden op een eilandje aanmeerden met een kleinere boot, werden ze aangevallen door een ijsbeer. Het dier had het gemunt op een Duits bemanningslid dat als "ijsbeerwacht" fungeerde. Dat is verplicht op dergelijke cruises.

De wacht raakte gewond aan het hoofd. Een helikopter vloog hem naar Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen. Hij is niet in levensgevaar. 

De ijsbeer werd na de aanval door andere bemanningsleden doodgeschoten, "als zelfverdediging", volgens de cruisemaatschappij Hapag Lloyd.  

Kritiek op doodschieten ijsbeer

Op sociale media stijgt de verontwaardiging over het doodschieten van een ijsbeer in zijn natuurlijke biotoop. "Het zijn de toeristen die daar de indringers zijn," is vaak te lezen.

Pooltoerisme

De MS Bremen is niet het enige schip dat in het hoge noorden met toeristen rondvaart. Het (prijzige) arctische toerisme is aan een steile opmars bezig en op dit moment is het hoogseizoen. In Longyearbyen alleen al worden deze week 18 cruiseschepen verwacht.

Hapag Lloyd belooft in zijn communicatie "dramatische landschappen en ontmoetingen met ijsberen, zeehonden en walvissen". Er gaan kritische stemmen op die vragen om dit soort reizen stop te zetten, om ecologische redenen.

Eerdere incidenten op Spitsbergen

In 2009 werd een Noorse kajakker uit zijn tentje gesleurd door een ijsbeer. Hij overleefde het avontuur.

In 2011 viel een uitgehongerde ijsbeer een kamp van Engelse scholieren aan. Een jongen van 17 werd gedood en vier anderen verwond. Later bleek dat de veiligheidsregels niet waren gevolgd; er waren geen wachtposten uitgezet bij de tenten.   

In 2015 raakte een Tsjechische vakantieganger gewond door een ijsbeer. Hij kampeerde op Spitsbergen voor een zonsverduistering. Omdat toen ook de veiligheidsvoorschriften niet werden gevolgd, kreeg het gezelschap een boete.

Meest gelezen