Jeugdboekenreus Gregie de Maeyer 20 jaar geleden overleden

Op 29 juli 1998 stierf Gregie de Maeyer, vaak gelauwerde tekenaar en schrijver van vele jeugdboeken. Hij brak een lans voor het statuut van de illustrator. 

Speels, veelzijdig, creatief: dat was Gregie de Maeyer allemaal in zijn korte leven. In 1976 brak hij door met de illustraties van “De heksenschool” van Henri van Daele. Hun samenwerking was vruchtbaar: De Maeyer illustreerde alles samen meer dan 30 boeken van Van Daele. Gregie de Maeyer was een echte vernieuwer in het genre: hij tekende uitbundig, vrolijk, stout en karikaturaal.

Hij ijverde ook voor erkenning van jeugdboekenillustratoren. Als een van de eersten eiste hij dat de naam van de tekenaar ook op de cover zou staan.

Vele prijzen

Vanaf 1985 begon Gregie de Maeyer zelf te schrijven. Voor “Pief, poef, paf, mijn  broek zakt af” kreeg hij een Boekenleeuw. In 1995 won hij de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur voor “Fietsen”. In het buitenland won De Maeyer als eerste Vlaming de “Premio Grafico” in Bologna, voor zijn boek “Boerenjongens”

Totaalspektakels

Gregie de Maeyer stak voor televisie ook de animatiereeks “Saartje en Sander” in elkaar en maakte theaterproducties als "Juul" en "Manneke van glas", samen met kunstenaar Koen Van Mechelen.

Gregie de Maeyer overleed aan een hartaanval op 29 juli 1998, hij was amper 47 jaar oud. In Bazel, waar hij vandaan kwam, staat een bronzen beeldje van een fietsertje te zijner ere. In Kruibeke is ook een straat naar hem vernoemd. Bekijk hier onder een portret van Gregie de Maeyer uit Ziggurat - Wie schrijft die blijft (1996):

Videospeler inladen...

Meest gelezen