Videospeler inladen...

Zwoele zomertemperaturen lokken in juli 3,5 miljoen dagtoeristen naar de kust

De zomervakantie is ongeveer halfweg, en voor onze Belgische kust is de maand juli zonder meer een topmaand geweest. Maar liefst 3,5 miljoen dagjesmensen zochten er verkoeling en ontspanning, een absoluut record meldt Westtoer. En ook de hotels, appartementen en campings waren nagenoeg de volledige maand zo goed als volgeboekt.

"Maar liefst 3,5 miljoen dagtoeristen op één maand tijd: dat is een absoluut record, en een stijging met meer dan 20 procent tegenover vorig jaar. Dat zijn fenomenale cijfers. Het absolute topweekend was dat van 21 en 22 juli, met 300.000 dagtoeristen", zegt Franky De Block van Westtoer aan onze redactie. "De hotels waren in juli voor 90 tot 95 procent bezet. Ook verhuurders van vakantiewoningen en campinguitbaters blikken terug op een drukke maand. En ook de horecauitbaters, de eigenaars van beachbars, de ijsjesverkopers en de verhuurders van gocarts en strandstoelen zijn enorm tevreden met hoe de zomer loopt."

De verklaring voor deze cijfers is niet ver te zoeken. "Gemiddeld heeft de zon in juli gedurende 11 uur per dag geschenen aan onze kust: dat is niet niks. Zo'n weersomstandigheden hebben we de voorbije jaren niet meer gehad. Daarnaast merken we dat de kust al een tijdje weer meer hip en trendy is. De voorbije jaren hebben de badsteden grote investeringen gedaan op het vlak van infrastructuur aan de dijk, op het strand, en in de gemeentekernen, en dat zet onze kust in alle seizoenen opnieuw op de kaart."

De zomervakantie is nog maar halfweg, maar vermits het zomerweer nog zeker 10 dagen aanhoudt, is de kans groot dat de zomer van 2018 over de hele lijn een recordjaar wordt. Gemiddeld trekken er over de hele zomer ongeveer 6 miljoen dagjesmensen naar de kust. "De cijfers zijn spectaculair, en zitten nu al op het niveau van topzomers 1999 en 2006. 2018 wordt mogelijk een van de beste zomers van de laatste decennia. De hotels hebben nu al heel wat boekingen geregistreerd", aldus De Block. "Onze kust is zo in beweging dat ze eigenlijk het hele jaar door veel mensen aantrekt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen