Videospeler inladen...

Al minstens zes doden bij bosbranden in Californië

Bij de bosbranden in Californië zijn nu al zes doden geteld en er zijn ook nog mensen vermist. Ongeveer 38.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten, omdat de brandhaarden te dicht bij kwamen. Intussen is er een man van 32 opgepakt die verdacht wordt van brandstichting. Hij zou aan de basis liggen van 9 van de 14 branden, maar de man ontkent dat.

In heel Californië woeden er nu 14 branden, die in totaal al 63.000 hectaren grond verwoest. 10.000 brandweermannen proberen het vuur onder controle te krijgen, maar door de kurkdroge ondergrond en de stormachtige wind.

De ergste brand woedt bij Redding, een stad met 90.000 inwoners. Daar zijn 38.000 mensen geëvacueerd. 500 gebouwen zijn er helemaal vernield en er zijn er nog eens 75 beschadigd. In de stad Redding zijn in totaal 6 mensen om het leven gekomen:  twee brandweermannen die het vuur onder controle probeerden te krijgen, twee jonge kinderen en hun overgrootmoeder en ook een man die op eigen houtje met een bulldozer het vuur heeft proberen te doven. De brand heeft de bijnaam "Carr" gekregen.  

Noah Berger

De gouverneur van Californië, Jerry Brown, noemt de vuurhaard "oncontroleerbaar". Hij heeft de gedeeltelijke noodtoestand uitgeroepen, waardoor Californië tijdelijk meer middelen kan krijgen. Zo zijn er door de branden op verschillende plaatsen problemen met het elektriciteitsnet. President Donald Trump heeft daarom een decreet ondertekend, zodat het federaal bureau voor rampenbestrijding (Fema) er de lokale autoriteiten kan ondersteunen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

90 bosbranden

Ook de brand "Ferguson" is zich nog aan het uitbreiden, in de richting van het  op zijn beurt breidt inmiddels verder uit naar het wereldbekende Yosemite Nationaal Park. Het nationale park heeft daarom deels de deuren moeten sluiten, en dan blijft mogelijk nog zeker een week zo.

Ook ruim 170 km ten oosten van Los Angeles is er nog een grote bosbrand. En ook ten zuidwesten van L.A., in San Bernardino, woedt nog een grote brand die ook nog niet voor de helft onder controle is. Volgens het National Interagency Fire Center woeden er in totaal ongeveer 90 bosbranden in 14 verschillende Amerikaanse staten.

Intussen is een man van 32 aangehouden, die in totaal 9 branden zou hebben aangestoken. Hij is daarvan officieel beschuldigd, maar hij ontkent alles.

Videospeler inladen...

Meest gelezen