Videospeler inladen...

Israël laat Palestijnse tiener vrij na acht maanden cel

De Palestijnse tiener Ahed Tamimi, die 8 maanden in de cel zat omdat ze twee Israelische soldaten had geslagen, is zonet vrijgelaten. Dat zegt een woordvoerder van de Israelische gevangenis waar ze werd vastgehouden.

De gevangeniswoordvoerder zei dat de jonge vrouw naar een controlepunt werd gebracht aan de Westoever, waar ze woont. Ook haar moeder is vrijgelaten, die eveneens betrokken was bij de feiten en veroordeeld werd tot een celstraf.

Om veiligheidsredenen werd niet duidelijk gemaakt waar en om hoe laat Tamimi juist is vrijgelaten. Verwacht wordt dat ze later vandaag een persconferentie geeft.  

AFP or licensors

Symbool van verzet of provocatrice?

Tamimi werd in december vorig jaar opgepakt samen met haar moeder. In december sloeg Tamimi in haar dorp Nabi Saleh twee Israëlische soldaten in het gezicht. Ze was toen nog 16. Op een wijdverspreide video is te zien hoe Tamimi, haar moeder en een ander familielid twee soldaten proberen te provoceren. Beide soldaten krijgen daarbij een slag in het gezicht, maar reageren daarop amper. Tamimi had even daarvoor te horen gekregen dat haar 15-jarig neefje zwaargewond was geraakt door een rubberkogel die werd afgevuurd door een Israëlische soldaat.  

Na het incident werden ze opgepakt. Tamimi pleitte schuldig en kreeg tijdens een proces achter gesloten deuren acht maanden cel. Voor Palestijnen en heel wat Arabische media is de tiener met de lange donkerblonde haren een symbool van het verzet tegen de Israëlische bezetting. In Israël wordt Tamimi dan weer als een provocatrice gezien.

Bekijk het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen