Thomas Cook stopt ticketverkoop voor orkashows, goed signaal volgens GAIA

De Britse reisgroep Thomas Cook stopt vanaf volgende zomer met de verkoop van tickets voor attracties met orka's die in gevangenschap leven. Dat heeft algemeen directeur Peter Fankhauser bekendgemaakt in een mededeling op de website van de groep.

 Thomas Cook voerde anderhalf jaar geleden een nieuw beleid in rond dierenwelzijn. Sindsdien zijn 49 dierenattracties doorgelicht. Daarvan bleken er 29 niet te voldoen aan de standaarden die Thomas Cook oplegt. De beslissing om de orkashows te bannen, is eveneens een gevolg van de nieuwe richtlijnen.

Concreet schrapt Thomas Cook twee attracties uit zijn aanbod. Volgens de Britse pers gaat het om het dierenpark Loro Parque op Tenerife en de SeaWorld-parken.

Krachtig signaal

Dierenrechtenorganisatie GAIA vindt het een erg krachtig signaal van Thomas Cook. "Het gaat mensen duidelijk minder aanzetten om naar zulke shows te gaan kijken", zegt Ann De Greef van GAIA. "Wij hopen dat het andere touroperators dat goede voorbeeld gaan volgen."

"Wij hopen ook dat bedrijven die mensen aanzetten om naar Boudewijn Seapark te gaan via kortingen, er ook eens over gaan nadenken. Het is duidelijk dat hoe meer tickets er voor zulke shows verkocht worden, hoe langer dat soort parken blijft bestaan. We willen dat orka's of dolfijnen niet meer worden uitgebuit door ze in betonnen bakken te steken waar ze niet thuishoren."

De reputatie van SeaWorld, dat al bestaat sinds 1959, verslechterde de laatste jaren door verschillende schandalen. In 2016 kondigde het bedrijf aan dat het zou stoppen met zijn fokprogramma voor orka's.

Meest gelezen