AFP or licensors

Verkiezingen Cambodja: Partij van premier Hun Sen eist overwinning op

De partij van de Cambodjaanse premier Hun Sen zegt de verkiezingen te hebben gewonnen. Ze rekent op meer dan 100 van de 125 parlementszetels, dat heeft een woordvoerder van de regeringspartij CPP verklaard. De 65-jarige Hun Sen is de langst regerende premier ter wereld.

De verkiezingen in Cambodja zijn omstreden, want de belangrijkste oppositiepartij CNRP van Sam Rainsy werd in 2017 door het hooggerechtshof ontbonden. Volgens critici waren de verkiezingen vandaag daarom geen echte verkiezingen. Want de oppositiepartij haalde in 2013 nog meer dan 44 procent van de stemmen binnen.

"Schijnvertoning met een uitgemaakte zaak"

Cambodja's verbannen oppositieleider Sam Rainsy heeft opgeroepen tot vreedzame protesten tegen de verkiezingsuitslag van het land en noemt het "een schijnvertoning met een uitgemaakte zaak."
Rainsy die in Parijs woont zei dat het geen geloofwaardige verkiezingen waren omdat zijn partij, “de enige geloofwaardige oppositiepartij voorafgaand aan de verkiezingen werd ontbonden."

"Autoritair bewind"

Hun Sen, een voormalige commandant van de Rode Khmer die zich tegen dat regime keerde, is al sinds 1985 aan de macht. Hij voert een autoritair bewind dat meedogenloos optreedt tegen dissidenten. Hijzelf en zijn familieleden die hij op sleutelposities geplaatst heeft, worden met de regelmaat van de klok beschuldigd van corruptie en zelfverrijking.

Meest gelezen