Videospeler inladen...

Verkiezingen Zimbabwe: Robert Mugabe stemt niet voor Emmerson Mnangagwa

De voormalige president van Zimbabwe, Robert Mugabe, gaat niet stemmen voor Emmerson Mnangagwa, de kandidaat van de door Mugabe gestichte Zanu-PF. Dat heeft Mugabe gezegd op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. Morgen vinden de presidentsverkiezingen plaats in het Afrikaanse land.

De 75-jarige Mnangagwa nam het eind vorig jaar van Mugabe over na een machtsstrijd binnen regeringspartij Zanu-PF. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 is Robert Mugabe morgen geen kandidaat om het land te leiden.

"Voor het eerst hebben we een lange lijst van kandidaten voor de macht", zei de 94-jarige Mugabe zondag op een persconferentie. "Ik ga niet stemmen voor zij die me slecht behandeld hebben. Ik maak mijn keuze uit de 22 andere kandidaten." Hij voegde er zondag aan toe dat hij wellicht voor Nelson Chamisa zal stemmen, lijsttrekker van de grootste oppositiepartij, de Movement for Democratic Change (MDC).

Ik ga niet stemmen voor zij die me slecht behandeld hebben. Ik maak mijn keuze uit de 22 andere kandidaten

Robert Mugabe

In de campagne beloofde Mnangagwa herhaaldelijk dat de verkiezingen "vrij, transparant en eerlijk" zouden verlopen. Volgens de oppositie kan er allerminst sprake zijn van eerlijke verkiezingen. Zo zou er gesjoemeld zijn met de kieslijsten, waarop duizenden doden en minderjarigen zouden staan.

Op die manier zou de MDC van Nelson Chamisa volgens waarnemers geen eerlijke kans hebben om te winnen. En anders dan vooraf beloofd, kan de diaspora niet stemmen, wat de MDC ook benadeelt. Bij de oppositie bestaan daarnaast veel vragen over de werking en partijdigheid van de Zimbabwaanse kiescommissie.

Videospeler inladen...

Meest gelezen