Videospeler inladen...

Terreurgroep IS eist aanval op fietstoeristen in Tadzjikistan op

IS claimt de verantwoordelijkheid voor de aanval op fietstoeristen in Tadjikistan. Dat zegt AMAQ, het persagentschap van de terreurgroep. 4 mensen kwamen om, 3 anderen raakten gewond. Uit videobeelden bleek eerder al dat ze opzettelijk van de weg zijn gereden.

"Drie buitenlanders stierven ter plekke en een andere is in het ziekenhuis gestorven", stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken. De groep toeristen bestond uit twee Amerikanen, twee Nederlanders en drie anderen. De twee Amerikanen, een 56-jarige man uit Nederland en een Zwitser hebben het ongeval niet overleefd. 

Uit videobeelden die verspreid zijn op de Tadzjiekse site van Radio Liberty is te zien hoe mensen en fietsen op de grond liggen en hoe een auto opzettelijk een fietser in het ravijn probeert te rijden. Het gaat dus zeker om een daad van geweld. Vanavond heeft IS via zijn persagentschap AMAQ de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De terreurgroep draagt hiervoor evenwel geen bewijs aan.

Eerder zei de Tadzjiekse minister van Binnenlandse Zaken luitenant-generaal Rakhimzoda Ramazon Hamro al dat het "mogelijk om een daad van terrorisme" ging. Zeker is dat de man die de fietsende toeristen aanreed, na het ongeval op de vlucht is geslagen. Hij is intussen opgepakt. Het zou gaan om een man van 21. Er zouden ook nog een of twee verdachten door de politie doodgeschoten zijn, maar ook daarover is nog geen duidelijkheid.

In Tadzjikistan is een erg autoritair regime aan de macht dat de media strikt in de hand houdt. Toch meldde de lokale nieuwssite Akhbor.com dat er kwaad opzet in het spel was bij de aanrijding.

De bestuurders van de auto zouden na de aanrijding zijn uitgestapt en met messen op de toeristen hebben ingestoken. Ook zouden er mogelijk schoten zijn gelost. De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht dat er morgen meer duidelijkheid komt over de precieze toedracht van wat er is gebeurd.

Islamistisch terrorisme is niet uitzonderlijk in Tadzjikistan. In de jaren 90 vocht het post-communistische regime een bloedige oorlog uit met moslimopstandelingen. De regering haalde uiteindelijk de bovenhand, maar net als in andere Centraal-Aziatische landen die grenzen aan Afghanistan, blijven cellen van islamistische terroristen actief.

Meest gelezen