Videospeler inladen...

Vrijgelaten Palestijnse activiste Tamimi: "Onze strijd gaat voort"

"Onze strijd gaat voort", dat heeft de zeventienjarige Ahed Tamimi gezegd op de persconferentie op de Westelijke Jordaanoever na haar vrijlating vanmorgen uit een Israëlische gevangenis. De Palestijnse tiener werd vrijgelaten nadat ze acht maanden was vastgehouden, omdat ze twee Israëlische soldaten had geslagen. 

"Onze strijd gaat verder", zei de jonge Palestijnse activiste die intussen uitgegroeid is tot een symbool van het verzet. "We strijden voor gelijkheid en sociale rechten. Ook de internationale solidariteit is belangrijk om de isolatie en de sancties die opgelegd worden door de Israëlische regering, tegen te gaan."

Tamimi vroeg ook aandacht voor de politieke gevangenen die nog steeds in de Israëlische cel zitten en riep op tot solidariteit. "We willen nationale eenheid in Palestina. Als tweede boodschap vragen we aan de Palestijnen om sterk, veerkrachtig en verenigd te blijven. Als derde punt moet er worden opgekomen voor de rechten van de politieke gevangenen en moet er worden gewerkt aan hun vrijlating."

AFP or licensors

De jonge vrouw vertelde ook dat ze erg veel stress had tijdens haar verbijf in de gevangenis, omdat ze niet zou kunnen deelnemen aan examens en daardoor niet zou kunnen afstuderen. Als oplossing organiseerde ze een klas samen met andere gevangenen. Ze studeerden er samen onder meer internationaal recht. Ze noemden het "de klas van uitdagingen" omdat ze veel "weerstand kregen van de Israëlische bezetter". Later wil ze naar de universiteit om rechten te studeren "om de Palestijnse zaak verdedigen op internationale fora".

Ik wil iedereen bedanken die me heeft bijgestaan toen ik in de gevangenis zat

Tamimi

Tamimi bedankte ook iedereen die haar had bijgestaan toen ze opgesloten zat. "In het bijzonder de mensen die campagne voor me hebben gevoerd." De moeder van Tamimi zat naast haar tijdens de persconferentie en heeft ook een tijd in de gevangenis gezeten. De zeventienjarige activiste had ook lovende woorden voor haar: "Haar sterkte heeft me geholpen om door te gaan".

Tamimi sloot af met de strijdlustige woorden: "De macht ligt bij het volk, en het volk zal zijn eigen lot en zijn eigen toekomst bepalen."

Palestijnse activisten prijzen haar acties. In Israël daarentegen beschuldigen velen haar familie ervan om de jonge Tamimi als propaganda-instrument te gebruiken.

VIDEO: bekijk hieronder een fragment uit de persconferentie van Ahed Tamimi

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen